Snowboarding a jeho história

Ostatné » Šport

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 319 slov
Počet zobrazení: 561
Tlačení: 70
Uložení: 69

Snowboarding a jeho história

Snowboarding vymysleli americkí surfisti začiatkom šesťdesiatych rokov, keď mali v zime dlhú chvíľu. Skúšali to  i skateboardisti, ktorí sa snažili jazdiť na snehu na skateboardoch s odmontovanými kolieskami. Boardy sa síce šmýkali, horšie to bolo s bezpečnosťou. Experimentovali aj lyžiari. Vynašli takzvaný snufer (dve lyže spojené do jednej).

Na konci snufera bol upevnený povraz, ktorý slúžil na udržanie stability. Veľmi blízko k dnešným snowboardom bol takzvaný winterstick (zimná palička) alebo skiboard. Jeho kladom, a zároveň chybou bol tvrdý plast, z ktorého bol vyrobený. Ten síce dovoľoval rýchlejšiu jazdu, tej však nebolo prispôsobené viazanie. Výsledkom boli opäť vykrútené členky a polámané nohy. Až v sedemdesiatych rokoch nadobudol snowboarding dnešnú tvár.

Keď si Jake Burton vypožičal od lyží nepoddajnú, flexibilnú umelinu s názvom P-tex. Vyriešila  sa ostrosť hrán  a v roku 1983 aj viazanie (Jeff Grell), mohli jazdci konečne udržiavať kontrolu nad doskou aj v tvrdom snehu. Prvé neoficiálne majstrovstvá sveta sa konali v roku 1987 v talianskom Livingu a švajciarskom St. Moritz. V tom istom roku boli založené organizácie NASA (North American Snowboard

Association) a SEA (Snowboard European Association). Cieľom týchto organizácií bolo zaistenie súťaží a ďalšieho rozvoja snowboardingu na obidvoch kontinentoch. V sezóne 1989/90 bola založená Medzinárodná snowboardová asociácia ISA (International Snowboard Association), ktorej cieľom bola medzinárodná koordinácia národných asociácií, propagácia a šírenie snowboardingu vo svete.

Prvé oficiálne majstrovstvá sveta sa konali v roku 1992 v rakúskom Ischgle. Zúčastnilo sa ho viac ako 240 závodníkov z 20 zemí. Na zimných olympijských hrách bol prvýkrát snowboarding zaradený v roku 1994 v nórskom Lillehameri. Bol predstavený ako ukážkový šport, ktorý vyvolal obrovský záujem a bolo zjavné, že do ďalších ZOH bude zaradený do normálneho programu.

V roku 1995 Medzinárodný olympijský výbor uznal snowboarding ako oficiálnu disciplínu pre nastávajúce olympijské hry, a tak sa na ZOH v japonskom Nagane (1998) závodilo v U-rampe (Half pipe) a obrom slalome (Gigant slalom ) v mužskej aj ženskej kategórii.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu