Downhill a Downhillové bicykle

Ostatné » Šport

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 583
Tlačení: 67
Uložení: 61

Downhill a Downhillové bicykle 

Downhill alebo zjazd je časová disciplína v horskej cyklistike zaraďovaná medzi extrémne športy. Je to fyzicky aj psychicky náročný šport. Downhill sa koná na tratiach so stálym klesaním. Tieto trate sú strmé, plné rýchlych úsekov so skalami, koreňmi, skokmi a strmými zákrutami.

Trate, na ktorých sa preteká, majú rôznu dĺžku, od 2 do 4 kilometrov. Downhill spočíva v tom, že určenú trať so všetkými prekážkami musí jazdec zdolať za čo najkratší čas. Časy najrýchlejších pretekárov sa na rôznych tratiach môžu pohybovať medzi 2 až 5 minútami.

V downhille sa jazdí Svetový pohár, Európsky pohár a mnoho ďalších, či už menších alebo väčších seriálov v rôznych krajinách sveta. Downhill sa jazdí v rôznych kategóriách, ale najhlavnejšie z nich sú Elite, Junior a Ženy. Downhill je nebezpečný šport a zranenia pri ňom teda nie sú vôbec žiadnym prekvapením, preto sa pri ňom treba chrániť chráničmi, napr. chrániče kolien, lakťov, chrbta, hrude, ramien. Prilba je samozrejmosťou.

Downhillové bicykle

Moderné downhillové bicykle majú hmotnosť obvykle od 14 do 19 kg a zvyčajne sú plne odpružené a geometrie rámov sú viac sklonené ako rámy ostatných horských bicyklov. Kotúče hydraulických kotúčových bŕzd sú najčastejšie s priemerom 203 až 205mm.

Downhillové bicykle sú väčšinou nižšie a majú voľnejšie hlavové uhly, takže bicykel je stabilnejší pri vysokých rýchlostiach a v zákrutách. Zdvihy downhillových bicyklov sú najčastejšie: 200mm predná odpružená vidlica a 200 až 240mm zadný tlmič.

Rámy downhillových bicyklov sa vyrábajú najčastejšie z hliníka, ale v poslednej dobe sa začali presadzovať aj karbónové rámy. Downhillové bicykle sú stavané na pevnosť a výdrž, takže na nich môžeme nájsť pevnejšie vypletené kolesá, silnejšie kotúčové brzdy, pevnejšie kľuky, na ktorých môžu byť založené buď spd pedále alebo voľné platformové pedále.

Používajú sa širšie riadidlá a hrubšie plášte pre väčšiu stabilitu. Ceny nových zjazdových bicyklov sa pohybujú od 3000 až po 8000€.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Šport

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu