Autorské práva

Spoločenské vedy » Umenie

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 03.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 688 slov
Počet zobrazení: 1 035
Tlačení: 126
Uložení: 120

Autorské práva

Autorské právo je:

  • v objektívnom zmysle súhrn právnych noriem upravujúcich vzťahy vznikajúce v súvislosti s vytvorením literárneho, vedeckého alebo umeleckého diela
  • v subjektívnom zmysle súhrn oprávnení, ktoré autorovi(ako pôvodnému subjektu autorského práva) alebo jeho oprávnenému nástupcovi (ako odvodenému subjektu autorského práva) vyplývajú z noriem objektívneho práva

Autorské právo porušíme vtedy, keď nelegálne bez vedomia autora šírime jeho tvorbu.

Základným prameňom autorského práva je tzv. Autorský zákon a viacero medzinárodných zmlúv (napr. Bernský dohovor o ochrane literárnych a umeleckých diel). Predmetom ochrany autorského práva je dielo.

Autorské právo zabezpečuje autorom výhradné práva na využívanie ich vlastných diel alebo na poskytnutie oprávnenia na ich používanie iným osobám, a tým získanie finančného ohodnotenia. Navyše práva súvisiace s autorským právom zabezpečujú ochranu aj pre výkonných umelcov (napríklad hudobníkov, hercov a výtvarných umelcov), producentov a vysielateľov.

Autorské právo trvá v štátoch EÚ najmenej 70 rokov po autorovej smrti, avšak v niektorých krajinách v rámci angloamerického právneho systému bolo trvanie týhto práv predĺžené až na 90 rokov od autorovej smrti. Keď uplynie doba ochrany autorského práva, dielo sa stáva voľným dielom a na jeho použitie nie je už potrebný žiaden súhlas. S ohľadom na osobnostné práva autora však autorstvo k dielu bude navždy patriť tej fyzickej osobe, ktorá dielo vytvorila.

Najväčšou obavou vlastníkov autorských práv je porušenie ich práv formou pirátstva a falšovania. Aj súčasné polemiky týkajúce sa napríklad sietí peer-to-peer a zdieľania súborov sú v podstate o porušovaní autorského práva a pirátstve, keďže v mnohých prípadoch vlastníci autorských práv nedostávajú kompenzáciu za šírenie svojich diel.

Autorský zákon určuje práva a povinnosti autora. Je právo autora rozhodovať o tom ako sa bude jeho dielo používať alebo šíriť.

Licenčnou zmluvou udeľuje autor nadobúdateľovi súhlas na použitie diela.

Porušovanie autorských práv:

  • Pri použití fotografií často dochádza k porušovaniu práv autorov, či už z neznalosti, alebo aj úmyselne, najmä za účelom vyhnutia sa platbe autorskej odmeny. Takéto konanie však má právne dôsledky, občianskoprávne i trestnoprávne.
  • Porušiť autorove majetkové práva je možné napr. použitím diela bez získania autorovho súhlasu. Súhlas používateľ získava uzavretím licenčnej zmluvy.
  • Porušením osobnostných práv ako je napr. vynechanie mena autora pri použití diela, označenie diela iného autora vlastným menom, prvé zverejnenie diela bez súhlasu autora, zásah do diela spôsobom, ktorý dielo a autora znevažuje, sa tiež porušuje autorský zákon.
  • Pokiaľ bolo do práv autora zasiahnuté alebo hrozí, že jeho práva budú porušené, môže sa autor domáhať nápravy spôsobmi uvedenými vAutorskom zákone.
  • Ak porušením alebo ohrozením práva autora bolo napr. poškodené aj jeho dobré meno, alebo atakovaná jeho česť alebo dôstojnosť, môže sa autor domáhať aj náhrady nemajetkovej ujmy. Táto môže byť vo forme verejného ospravedlnenia alebo zverejnenia rozsudku v tlači. Pokiaľ by však takýto spôsob vzhľadom k spôsobenej ujme nebol dostatočný, môže súd priznať aj náhradu v peniazoch.
  • Pri úmyselnom porušení autorských práv je možné porušiteľa stíhať aj podľa Trestného zákona (TZ), pričom podľa závažnosti porušenia mu hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Najčastejšie dôvody porušovania a.p.:

  1. technicky jednoduché duplikovanie médií
    2. nízka cenová náročnocť získania technológie ako aj médií
    3. jednoduchá dostupnosť kópií multimediálnych diel (internet)
    4. jednoduchý spôsob distribúcie
    5. vysoký záujem
    6. nízka pravdepodobnosť odhalenia a náročné dokazovanie viny

SOZA  spravuje na území Slovenska majetkové autorské práva k hudbe z celého sveta a vykonáva kolektívnu správu práv podľa Autorského zákona.

  • Ochraňuje majetkové autorské práva domácich tvorcov a vydavateľov hudobných diel

· Ochraňuje majetkové autorské práva zahraničných tvorcov a vydavateľov hudobných diel

(61 medzinárodných recipročných zmlúv o vzájomnom zastúpení s agentúrami-takmer celý svet)

· Udeľuje licencie na používanie hudobných diel a vyberá autorské odmeny

Používateľom hudobných diel SOZA udeľuje súhlas -licenciu na použitie hudobných diel: 


- vo verejných nedivadelných produkciách
- prostredníctvom technických zariadení 
- prostredníctvom hudobných automatov
- v rozhlasovom a televíznom vysielaní
- prostredníctvom káblovej retransmisie
- pri výrobe a rozmnožovaní zvukových, zvukovo-obrazových a multimediálnych nosičov
- v divadlách (archívna hudba)
- vo filmoch pri verejnom premietaní
- šírených prostredníctvom elektronických komunikačných sietí (internet, mobilné siete)
- pri vyhotovení tzv. pracovných rozmnoženín pre diskdžokejov

SOZA vznikol v roku 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného sdružení spisovatelů a nakladatelů hudebných děl, od roku 1939 a fungoval pod názvom Slovenský autorský zväz hudobných skladateľov, spisovateľov a nakladateľov, družstva s r.o. (SAS) a v roku 1992 sa transformoval na nezávislé občianske združenie

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vypracované maturitné otázky z umenia a kultúry


Odporúčame

Spoločenské vedy » Umenie

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu