Chren dedinský – účinky a využitie
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 3 357
Uložení: 184
Chren dedinský – účinky a využitie
Chren dedinský (Armoracia rusticana Gaertn., B. Mey. et Scherb. / Kapustovité)
Trváca bylina s dlhým, valcovitým koreňom, lopatkovitými listami a vysokou stonkou ukončenou zloženou metlinou bielych kvetov. Plod je oválna šešuľka. Chren pochádza z južnej Európy, odkiaľ sa v stredoveku rozšíril do ostatných krajín. Pestuje sa v záhradách a na poliach ako koreňová zelenina. Výsadby chrenu sa zakladajú na ľahkých, priepustných pôdach.
Sadivo sú tenké korene chrenu, ktoré v lete narastú a na jeseň alebo na jar sa vykopávajú.V liečebnej praxi a na prípravu jedál sa používajú takmer výlučne čerstvé korene (Radix armoraciae rusticanae recens); postrúhané alebo porezané ich možno konzervovať alebo sušiť.
Hlavnou účinnou látkou je silica s horčičným glykozidom sinigrínom, ďalej obsahuje vitamín C, aminokyseliny, fytoncídy a minerálne soli železa, draslíka, vápnika a horčíka. Chren podávaný s vareným mäsom povzbudzuje činnosť žalúdka a čriev. Baktericídne látky (fytoncídy), obsiahnuté v rastline, obmedzujú činnosť škodlivých mikroorganizmov v tráviacej sústave a pôsobia aj proti vírusovým infekciám, ako sú chrípka a nádcha.
Chren podporuje uvoľňovanie hlienu a uľahčuje vykašlávanie. Postrúhaný chren sa mieša v pomere 1:5:1 s múkou a lojom a používa sa ako známa odlupujúca sa náplasť proti reumatickým bolestiam. Keď sa však táto náplasť prikladá často na to isté miesto, môže spôsobiť vyrážky.
Chren dedinský – termíny kvitnutia a zberu
Termín kvitnutia: máj—júl
Termín zberu (korene): september—november marec—apríl