Smrť sa volá Engelchen - Ladislav Mňačko

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 16.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 377 slov
Počet zobrazení: 20 837
Tlačení: 1 250
Uložení: 1 172
Smrť sa volá Engelchen
- román o fašizme, o ilegálnom partizánskom boji proti fašizmu. Dej je vsadený do moravsko-slovenského pomedzia (Zlín na moravskej strane, kopanice Ploština na slovenskej strane), nie do centra povstania (Banská Bystrica, horehronie). Hlavný hrdina Voloďa je autobiografická postava, necíti sa ako hrdina, je to vojnou poznačená osoba, má pocit straty mladosti, nedobojovaného boja, najmä z naliehavej úlohy nájsť a zabiť Engelchena. Autor zdôrazňuje internacionálna charakter povstania (Srbi, Česi, Rusi, Slováci, Nemci).

Dej: rozprávanie začína na konci vojny, keď sú posledné prestrelky a Voloďa pri prebehnutí cez cestu dostal guľku do chrbta, cíti sa ako zbabelec. Po skončení streľby sa ľudia správajú čudne, ďalší premýšľajú o tom, čo urobiť, aby dostali odmenu za hrdinstvo, zmizol im z očí strach, mnohí konali tak, aby získali budúce výhody. Voloďovi v nemocnici vyoperovali guľku, ktorá mu spôsobila silný otras miechy, nemohol chodiť, nechcel sa mu žiť. Svetlo do jeho dní vniesla sestrička Eliška, ktorej Voloďa rozpráva svoje príbehy. Hrdina dostal meno Voloďa v partizánskej skupine, kde prišiel ako 24 ročný. Zaľúbil sa do židovky Marty Goldovej, ktorá spáchala samovraždu. Marta Goldová žije na Ploštine ako dcéra jedného z kopaničiarov. Každý ju poznal, ale nevedeli o nej nič.

Voloďa dostával rôzne úlohy, jednu išiel plniť s Martou. Zistil, že Marta býva v Zlíne v dobre zariadenom mužskom byte, podozrieval ju, že je agentkou Nemcou. Spala s Nemcami, nosila partizánom správy, tým im pomáhala. Pri jednej z akcií sama zabila generála, aby pomstila svoje zneuctenie. Mali ho zabiť partizáni, ale chcela ho zabiť ona. Vo vile vedúceho oddelenia Baťových závodov Kubisa sa schádzali vysoký nemecký dôstojníci. Tam videl Voloďa ísť veliteľa Skorzenyho i mladého Nemca Engelchena. Skorzeny poriadal lovy na partizánov. Partizánska skupina raz získala zbrane, Nemci však usporiadali odvetu, pomstili sa a vypálili Ploštinu. Chlapov zahnali do domov a domy zapálili. Partizáni odišli z Ploštiny, no keď sa neskôr vrátili, obyvatelia Ploštiny ich odmietali, pretože ich považovali za príčinu nešťastia.

Keď odchádzali partizáni stretli 4 Nemcov, dezertérov, potulovali sa nechceli už viac zabíjať, chceli len prečkať vojnu. Keď však padli do rúk partizánom, museli im pomáhať. Pri akcii zahynuli. Nemci neskôr odvolali prenasledovanie partizánov. V nemocnici Voloďu, ktorý chodil už na barlách, navštívil Gold. Bol to brat Marty, ktorá spáchala samovraždu, nechala bratovi list pre Voloďu, v ktorom mu všetko vysvetlila aj sa mu priznala, že ho mala rada. Voloďa odišiel z nemocnice, ale zaumienil si, že najskôr musí nájsť a zabiť Engelchena.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Ladislav Mňačko

Ladislav Mňačko

Ladislav Mňačko bol slovenský prozaik, básnik, dramatik a publicista, ktorého nazývali aj „zúrivým reportérom“ alebo „slovenským Kischom“.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu