Od Silvestra do Troch kráľov – Hurban

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 02.06.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 837 slov
Počet zobrazení: 5 095
Tlačení: 515
Uložení: 523

Od Silvestra do Troch kráľov – Hurban

J. M. HURBAN: Od Silvestra do Troch kráľov

Bratislava: Tatran, 1975. 

1. Kto nezná pána Šúplatu? A jeho šmatlavú ženičku kto nevidel na rínku v Bruchoslaviciach? Takto autor začína, ale vzápätí si uvedomuje, že píše pre Nitru, a tak hovorí, že musí začať tak, aby čitateľ vedel ako sa pán Šúplata oženil a ako sa to stalo, že si priam na Tri krále tohto roku pojal za svoju vernú a úprimnú manželku terajšiu teda pani Šúplatovú. Dej sa začína na Silvestra a končí na Tri krále. Šúplata Ďorď bol slovenský kapitalista, všetkého mal dosť, ale oženiť sa nemohol. Mal takmer 50 rokov – ale to až o niekoľko hodín o polnoci na Silvestra. A tento stav sa mu už celkom zunoval. … vidieť krivý nos a nadrapené oko… Vlasy sa mu na hlave trochu pobelievajú… Zuby má pekné, čierne ako havran… Rozhodne sa ísť za Ľudmilou Hovorkovou, aj keď vie, že ona má rada iného. Šúplata má kuchárku Ilonu – bola staršia, hlúpučká, ale verná a spoľahlivá. Už 20 rokov mu slúži. Ona vbehne do izby, ešte pred jeho odchodom a je celá šťastná. Kúpila si totiž žreb za 6 zlatých v striebre a verí, že vyhrá 200 000. Šúplata jej to vysvetlí, že takých žrebov je veľa. Ona zistí, že možno prišla o veľa a chce, aby si ho kúpil od nej, ale on to nechce, a tak on odchádza na „vohľady“ a Ilona bedáka za 15 zlatými.

2. Jaroslav Milenský myslí na to isté dievča v tento deň. Je to slovenský spisovateľ. Silvester trávi s mladým advokátom Brožkom. Brožek bol istého bruchoslavického starého radného pána jediný syn, budúci dedič veľkého bohatstva… Chodili spolu do školy.

3. Pani Hovorková je vdova po Imrichovi Hovorkovi, matróna, meštianka… má len jednu jedinú vnučku Ľudmilu, ktorú sama dedičkou … ustanovila. Každý Ľudmile závidel krásu a Hovorkovej bohatstvo. Na Silvestra k nim prišiel Šúplata, toho babka rada videla, ale Milenského, ktorý tiež prichádza, víta chladne a Ľudmile hovorí, že ten je tu poslednýkrát. Ale Šúplata bol nesmelý, potil sa, nevedel, ako začať. Hovorková odviedla Milenského a nechala ich samých. Šúplatovi prišlo zle, nevedel, ako by jej povedal, že ju má rád, až keď sa všetci zbehnú, vykríkne, že ju miluje.

Hovorková je potešená. Šúplata požiada Hovorkovú, aby s ním išla preč. Odídu a Jaroslav s Ľudmilou sa potešia. Ľudmila sľubuje, že nikdy si Ďorďa nevezme. Keď sa vrátia, Milenský odchádza a Ľudmila ho ide odprevadiť. Zatiaľ Hovorková so Šúplatom kujú plány.

Keď Šúplata odišiel. začala babka nahovárať vnučku, aby len za neho šla …rada pôjdem preč bez všetkého, pôjdem poslúchať cudzích ľudí, pôjdem kraj sveta… ako by som mala svoju ruku dať Šúplatovi!

4. No, už je Nový rok tuná! … a síce tento 1847. Šúplata sa večer ešte zastavil u Hurdálkov, a tam pri víne vyjavil všetky svoje plány, a tak na druhý deň mali Bruchoslavice o tému postarané.
Ilona opäť ponúkla Šúplaatovi svoj žreb s číslom 1847, ale on ho odmietol. Zašla i do Brožkov, ale mladý doma nebol a starý kúpiť odmietol.

5. Brožek navštívil Jaroslava. Prezradí mu, čo sa v Bruchoslaviciach hovorí o Ľudmile. Pokúsi sa priateľovi pomôcť.

6. Šúplatu navštívi pani Hurdálková, povie mu, že Hovorková je veľmi zadĺžená a že či on chce jej dlhy platiť. A že keď si ju zoberie, ona minie všetky jeho peniaze. Je z toho zmatený, ale rozhodne sa veriť Hovorkovej.

7. Šúplata sa vybral k Hovorkovej a dobre si poklebetili. V ten istý deň bol Brožek u Milenského. Brožek bol u Hurdálkovej, ktorej predtým z krížov diabla vyhnal a ona ho mala rada, a ona prisľúbila pomoc, vydala sa preto k Šúplatovi s klebetami o dlhoch.

8. U Hovorkov bolo v utorok pred Tromi kráľmi veselo. Hovorková mu vyhovorí ohlášky na druhý deň, na Tri krále, keďže ju Hurdálková za dlžníčku označila. Vtedy privádza Ľudmila hostí – Brožka a Milenského. Babka sa veselo točí okolo Brožka. Hovorkovej sa Brožek vždy väčšmi páčil, takže už teraz ničomu sa tak netešila, ako že Šúplatovi nesľúbila na zajtrajšok ohlášky.
Do izby vstúpila Dorka a hodila na stôl noviny. Brožek ich otvoril a hneď hovorí kto má byť šťastným, hlavná trefa vo veľkej lutrii – hádajte, páni moji, ktorá je? Nikým to však ani nepohlo. …hlavná trefa, ktorá dvestotokrát tisíc vyhrala, je číslo 1847. Šúplatovi svitlo, že vyhrala jeho kuchárka.

9. Šúplata bežal od Hovorkovcov ako blázon. Ilona práve žehlila, keď ju požiadal o ruku. Ona nechápe, ale sľubuje. Sobáš chce čo najrýchlejšie. Obaja sa veľmi tešili.

Na Tri krále navštívi Milenského Brožek, Jaroslav ho obviňuje, že ho zradil, žiarli ako sa deň predtým venoval Ľudmile. Hovorková šla do kostola, kde po kázni farár hneď tri ohlášky šúplatu s Ilonou oznámil. A hneď potom bola aj ich svadba.

U Hovorkovej sa zišli Milenský a Brožek. Brožek hovorí, že Šúplata si Ilonu zobral len pre 200 000, ktoré vyhrala. On však od nej za 15 zlatých žreb kúpil s tým, že ak vyhrá, patrí to všetko Milenskému a vyhral. Hovorková teraz už nemá námietky a svadbu chystajú hneď na druhý týždeň.

10. Keď sa večer Šúplatovi hostia rozišli, pýta sa Ilony na žreb. Ona mu hovorí pravdu a ide za Brožkom, že jej ho isto vráti. Ešte vždy nevie, že by bola niečo vyhrala. Šúplata je zúfalý a po trojhodinovom plači zaspal.

Božek poslal Ilonu k Milenskému, ten jej dal ešte 15 zlatých a ona sa dúfajúc, že manžel bude už spokojný, vrátila domov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu