Zmluva s Maďarskom – 4. jún 1920, Trianon

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 12.07.2008
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 343 slov
Počet zobrazení: 5 923
Tlačení: 567
Uložení: 588

Zmluva s Maďarskom – 4. jún 1920, Trianon 

Zmluva s Maďarskom čakala na svoje podpísanie až do roku 1920 kvôli nevyjasneným vnútorným pomerom v Maďarsku a takisto kvôli tomu, že Spojenci neboli ochotní rokovať s nelegitímnou komunistickou vládou.

Republikánska vláda grófa Károlyiho, ktorá nastúpila po páde Uhorska, sa snažila udržať nemaďarské národy v Uhorsku, a preto im ponúkla autonómiu. Po tom ako Slováci, Ukrajinci, Rusíni a sedmohradskí Rumuni túto ponuku odmietli, rozpútali sa boje o jednotlivé územia. Situáciu ešte skomplikoval vznik boľševickej republiky rád, ktorá bola porazená až v auguste 1919. Opätovne bola nastolená monarchia na čele s regentom admirálom Miklósom Hortym. V Trianone sa Maďari zaviazali platiť reparácie, obmedziť armádu na 35 000 mužov a uznať nezávislosť a územnú integritu všetkých nástupníckych štátov monarchie.

Územné straty:

· v prospech ČSR: Slovensko, vrátane prevažne po maďarsky hovoriaceho obyvateľstva na Žitnom ostrove, Podkarpatská Rus s rusínskym obyvateľstvom. Do ČSR sa tak dostalo niekoľko sto tisíc Maďarov, ktorí okrem Žitného ostrova tvorili veľkú časť obyvateľstva aj na Gemeri, v Medzibodroží a na juhu Podkarpatskej Rusi.

· v prospech Rumunska: Sedmohradsko a časť Banátu s veľkou 2,5 miliónovou maďarskou menšinou
· v prospech Kráľovstva SHS: Chorvátsko a Slavónsko, Báčka a časť Banátu s polmiliónovou maďarskou menšinou
· v prospech Rakúska: Burgenland

Kurz chorvátska kuna (HRK) - Chorvátsko

Významnú úlohu pri stanovovaní hraníc zohral fakt, že Spojenci dbali na to, aby novovzniknuté štáty a územia boli aj hospodársky životaschopné, preto sa napríklad stalo, že k prevažne hornatému Slovensku osídlenými Slovákmi bol pričlenený Žitný ostrov (územie medzi riekami Dunaj a Malý Dunaj – okolie Dunajskej Stredy) s prevažne maďarským obyvateľstvom.Napriek tejto snahe došlo k spretŕhaniu pôvodných severo – južných komunikácií, ktoré v Uhorsku spájali hlavné mesto Budapešť s okolitými mestami. Z toho dôvodu Slovensko malo napríklad iba jedinú východno – západnú železničnú trať: košicko – bohumínsku železnicu. Trianonská mierová zmluva sa stala nočnou morou pre celú maďarskú medzivojnovú politiku, ale až do dnešných dní sa objavujú hlasy požadujúce jej revíziu. Mnohí Maďari neboli ochotní zmieriť sa s tým, že zo dňa na deň sa z vládnúceho národa stala menšina.

Zdroj: killka
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu