Ďalšie osobnosti renesančnej filozofie

Spoločenské vedy » Filozofia

Autor: ivanka88
Typ práce: Referát
Dátum: 03.08.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 266 slov
Počet zobrazení: 4 107
Tlačení: 384
Uložení: 391
Známym mysliteľom pozdnej renesancie je Galileo Galilei. Aj keď sa jedná skorej o fyzika, dosť ovplyvnil filozofické myslenie. Toto ovplyvnenie sa týkalo najmä pohľadu na svet cez fyziku. Galileo Galilei dosť otriasol Aristotelovou predstavou o vesmíre. Naša planéta už prestala byť vnímaná ako stred sveta, ale v rámci heliocentrickej sústavy. Čo je významné, kritériom správnosti heliocentrickej sústavy je matematická úspornosť, heliocentrická sústava potrebuje pre svoje vyjadrenie menší počet axióm. V podstate už nastálo zavádza matematizáciu fyziky, hovorí že kniha prírody je napísaná v jazyku matematiky. Definitívne vyškrtol z vedy účelovú príčinu Aristotela /causa finalis/.

Ďalším známym filozofom a mysliteľom bol Giordano Filipo Bruno. Veľmi si cenil Raymonda Lulla. Bol veľmi zaujatý proti Aristotelovi. Boha považoval za najvyššieho, no za nepoznateľného. Filozofia o ňom nemôže veľa povedať. Teológia tiež nie, lebo tá skúma zjavenie ale nie samého boha a ten sa zjavil pre prostých ľudí a z toho pre vedecké účely veľa nevyvodíme. Obrazom boha v úplnosti je príroda a filozofia skúma, ako sa ten boh v prírode zobrazuje. Všetky štyri aristotelovské príčiny je možné previesť na pôsobiacu príčinu /causa efficiens/. Tá je princípom, ten pôsobí vnútorne. A vnútorne pôsobiaci princíp v prírode možno nazvať Jedným, svetovou dušou a obrazne aj bohom. Je v tom spojená látka a forma a v podstate ide o večnú a všadeprítomnú substanciu. Ten princíp je aktívny, tvoriaci. Hovoril o nekonečnosti vesmíru. V ňom jestvuje mnoho civilizácií na iných planétach. Bol vyznavačom Kopernikovho učenia. Je našou nezmazateľnou škvrnou a hanbou, že sme my katolícka Cirkev tohto filozofa odsúdili za názory na smrť upálením. Ján Pavol II. sa za to ospravedlnil.

V sociálnej filozofii je známy Nicolo Macchiavelli. Ak má štát vydržať, má sa pridržiavať tých ideí pri ktorých bol založený a nemeniť ideológiu. Moc má mať ľud a nie hŕstka ľudí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Galileo Galilei


Odporúčame

Spoločenské vedy » Filozofia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu