Čím chcem byť?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 09.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 369 slov
Počet zobrazení: 34 628
Tlačení: 1 367
Uložení: 1 456
Každé malé dieťa by ničím chcelo byť. Dievčatá učiteľkou, lekárkou, zdravotnou sestrou, baletkou... Chlapci túžia byť futbalistami, kominármi, bagristami....Každú chvíľu niečím iným.

No príde čas a je potrebné rozhodnúť sa, čím chceme byť v skutočnosti. Čo teraz? Predtým to bola hra, teraz ide o našu budúcnosť. Musíme sa zamyslieť nad tým, čo bude pre nás najvýhodnejšie. Malo by to byť niečo, čo nás baví, čo zvládneme po vedomostnej stránke a aké uplatnenie nás po ukončení štúdia čaká.

Veľakrát sa do voľby starajú rodičia. Nie že by sa nemali, ale myslia pritom na seba. Buď dieťa preceňujú alebo podceňujú. Myslia si, že mu pomôžu a opak je pravdou. Majú šikovné dieťa, ktoré sa učí na jednotky, dvojky a veľmi by chcelo byť učiteľkou alebo lekárkou. Lenže....Rodičia vlastnia murársku či cukrársku firmu a chcú, aby ich potomok študoval niečo podobné, aby mohol pokračovať v ich šľapajách. Naopak, dieťaťu sa nechce učiť alebo mu to jednoducho nepáli ako tým šikovnejším, ale rodič chce, aby bolo lekárom či právnikom. Veď čo by povedali susedia? Ich decko má byť kuchárkou či aranžérkou? V tomto prípade rodičovi na vlastnom dieťati nezáleží. Postavil sa do pozície sebca. Potom je dieťa nešťastné, učí sa nasilu, nejde mu to tak, ako by malo. Aby mu rodičia nič nevyčítali, svojím spôsobom to aj vyrieši. Ako? Samovraždou. Sú však rodičia, ktorí chcú svojim deťom pri výbere pomôcť, lebo niektorí z nás nemáme potuchy, čím chceme byť. Napriek tomu, že čas je neúprosný, a je najvyšší čas poslať niekam prihlášku. Prehodnotia, ako sa nám darilo v škole, čo by nás bavilo, či nájdeme uplatnenie....Sú rozumnejší a starší a vedia, ako to v živote chodí. Ak si nevedia dať rady ani oni, zájdu za výchovnou poradkyňou.

Dajme si teraz všetci ruku na srdce – koľkí z nás na učenie kašľali a teraz, keď chceme niekam ísť, máme problémy s výberom školy. Väčšina výberových škôl vyžaduje veľmi dobré výsledky na základnej škole. Pritom nie sme ani takí hlúpi, ako sme leniví a stačil nám len priemer. Nastal čas vzchopiť sa a dokázať, že máme na viac a na novej škole budeme patriť medzi najlepších.

A čo s našimi detskými snami? Futbal a hokej si môžeme zahrať, keď prídeme zo školy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu