Na bezplatný študijný pobyt v USA sa môžu slovenskí stredoškoláci hlásiť do 15.10.2020

Piatok, 02.10.2020 13:30 redakcia
Správy pre študentov

Slovenskí stredoškoláci majú opäť možnosť získať štipendium na bezplatný ročný študijný pobyt v USA. Štipendium dáva študentom možnosť stráviť rok v americkej hostiteľskej rodine a študovať na americkej strednej škole. Prihlasovanie na Future Leaders Exchange (FLEX) Program 2021/22 je otvorené do 15.10.2020.

Štipendium pokryje študentom náklady na letenku, poskytne umiestnenie v hostiteľskej rodine a štúdium na americkej strednej škole, zdravotné poistenie, prípravné školenie, ako aj mesačný príspevok určený na účasť na spoločenských aktivitách. Študenti si hradia náklady spojené so získaním cestovného pasu, osobné výdavky nad rámec mesačného štipendia či náklady spojené s nadrozmernou batožinou.

Pobyt v Amerike vďaka FLEX programu mi zmenil pohľad na život v zahraničí a priblížil mi kultúru iných krajín. Dokázal som si nájsť veľa kamarátov z rôznych krajín, ktorí mi tiež priblížili ich kultúru a ukázali mi ich pohľad na svet. Študoval som v štáte Wisconsin, kde som sa zúčastňoval viacerých rôznych mimoškolských aktivít, v ktorých sme sa aj zúčastňovali súťaží, na ktorých sme boli vždy veľmi úspešní. Mojou obľúbenou skúsenosťou bolo rozprávanie o Slovensku pred celou školou počas International Education Week. Všetci pozorne sledovali moju prezentáciu a zaujímali sa o Slovensko a našu kultúru. Po konci prezentácie bolo vždy veľa otázok, na ktoré som veľmi rád odpovedal. FLEX program považujem za skvelú skúsenosť, ktorá mi veľmi napomohla v rozvinutí mojej osobnosti a v získaní priateľstiev po celom svete,” hovorí o svojom pobyte absolvent Samuel.

Prihlásiť sa môžu všetci stredoškoláci, ktorí splnia nasledovné kritéria:

  • majú slovenské občianstvo
  • narodili sa medzi 15.7.2003 - 15.7.2006
  • v čase podania prihlášky študujú v alebo 2.ročníku strednej školy (alebo ekvivalent na 8- ročných gymnáziach). V prípade 5-ročných gymnázií môžu o štipendium žiadať aj študenti 3. ročníka.
  • majú dobrý priemer a angličtinu na komunikatívnej úrovni
  • spĺňajú podmienky na získanie víz typu J1 (za posledných 5 rokov strávili v USA menej ako 90 dní)

O štipendium môžu žiadať aj študenti so zdravotným postihnutím.

Výber je založený na preukázanej pripravenosti zúčastniť sa ročného výmenného programu. Študenti sú vyberaní zo všetkých regiónov Slovenska a zatiaľ čo znalosť angličtiny je dôležitým kritériom, nie je to jediným faktorom pri výbere.

Ako rodičia sme veľmi radi, že náš syn mal možnosť zúčastniť sa FLEX programu. Nebolo ľahké sa s ním na rok rozlúčiť, no vieme, že účasť na pobyte bola pre neho veľmi obohacujúca. Náš syn bol na škole veľmi aktívny aj v mimoškolských aktivitách, čo ho spolu so spoznávaním americkej kultúry veľmi bavilo. Tešili sme sa z jeho úspechov, zážitkov a skúseností. S programom FLEX sme veľmi spokojní a ďakujeme im za podporu počas celého pobytu. Rodičom a študentom, ktorí sa nevedia rozhodnúť, účasť na programe rozhodne odporúčame,” uviedli rodičia jedného z absolventov.

FLEX nedávno oslávil 27 rokov svojej existencie. Financuje ho Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov a implementuje nezisková vzdelávacia organizácia American Councils for International Education. Vďaka programu vycestuje do USA každoročne viac ako 900 študentov stredných škôl z 21 krajín Európy a Ázie.

Online prihláška je dostupná na https://ais.americancouncils.org/flex

Viac informácií o programe nájdete na https://www.slovakia.americancouncils.org/

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.019 s.