Stredoškoláčky navrhli spôsob, ako podporiť rovnosť žien

Streda, 28.09.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

S novými nápadmi ako podporiť a motivovať dievčatá a ženy v kariérnom raste, osobnom rozvoji a zrovnoprávniť ich postavenie v profesijnom živote, prišlo 48 stredoškoláčok na celoslovenskej súťaži Female Leadership Innovation Camp.

Rozdiely v postavení žien a mužov sú badateľné v rôznych oblastiach života, počínajúc žiačkami základných škôl. Pomer chlapcov ujímajúcich sa vodcovských úloh je často vyšší od skorého veku. Dievčatá a ženy sú vystavené predsudkom a predstavám spoločnosti o postavení žien.

Pre mnohé ženy je výzvou vybrať si študijný odbor zodpovedajúci svojmu záujmu, stať sa finančne nezávislými, rozvíjať svoj osobnostný potenciál, venovať sa podnikateľskej činnosti, cítiť sa sebavedomo a príjemne v oblasti svojho pôsobenia, či angažovať sa vo vedúcich pozíciách.

Vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko s podporou Citi Foundation, firemnou nadáciou globálnej banky Citi, pripravila pre 48 stredoškoláčok z celého Slovenska súťaž s názvom Female Leadership Innovation Camp. Počas jednodňovej intenzívnej skúsenosti bolo úlohou súťažiacich dievčat navrhnúť spôsob, ako podporiť dievčatá a ženy v aktívnom profesionálnom a kariérnom raste, osobnostnom rozvoji, maximalizácii svojho talentu a využívania vodcovských príležitostí.

„Citi na Slovensku dlhodobo podporuje podnikateľské vzdelávanie mladých ľudí vďaka spolupráci s Junior Achievement. Jednou z mnohých je aj tento Innovation Camp, ktorého tému sme sa rozhodli zamerať na kariérny rozvoj a leadership žien. Mám radosť, aký veľký záujem medzi slovenskými študentkami súťaž vzbudila a že sa chcú aktívne zapojiť a upozorniť na tému, ktorá sa týka ich budúceho kariérneho rozvoja a uplatnenia sa na trhu práce.“, uviedol Branislav Sandtner, generálny riaditeľ Citi na Slovensku.

Na prvom mieste sa umiestnil tím v zložení Tatiana Turzová, Daniela Zaicová, Lucia Behríková a Natália Kontinová so svojim nápadom zavedenia predmetu do škôl, ktorý by bol zameraný na osobnostný rast a dostupný všetkým žiakom, bez ohľadu na pohlavie. Chcú im tak ukázať, že všetci majú rovnaké príležitosti a možnosti. Organizovať by tiež chceli semináre a prednášky pre ženy, ktoré budú pre nich voľne dostupné.

Druhé miesto získal nápad vytvoriť aplikáciu LEDER. Tá by bola určená všetkým ženám, ktoré potrebujú k splneniu cieľov motiváciu a podporu komunity. V aplikácii by si určili osobné ciele a svoje úspechy, ale aj neúspechy by zdieľali s inými ženami. Tento nápad vytvorili Bianka Forgáčová, Viktória Bačová, Barbora Gabrišová a Adela Ondrušková.

Tretiu priečku obsadili Lívia Urbánková, Alexandra Bobaľová, Laura Sročenská a Nina Hnátová s nápadom zavedenia programu cez študentskú firmu (program Aplikovaná ekonómia, ktorého garantom je JA Slovensko). Úlohou programu by bolo prostredníctvom prednášok a workshopov motivovať dievčatá k väčšej dôvere a povzbudiť ich navzájom.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.017 s.