Keď sa nápady mladých menia na činy, štartuje ďalší ročník programu Solve for Tomorrow

Streda, 12.10.2022 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Každá myšlienka a technologická inovácia sa môže stať skutočnosťou, len treba vedieť, ako na to – druhý ročník praktického programu Samsung Solve for Tomorrow pre študentov stredných škôl sa práve otvára.

Od roku 2010 sa globálneho programu Samsung Solve for Tomorrow zúčastnilo dva milióny študentov z 35 krajín z celého sveta. „Aj keď má program globálny dosah, jeho formát je prispôsobený špecifickým potrebám krajiny, v ktorej prebieha – napríklad partnerstvom s miestnymi organizáciami alebo kľúčovou témou, ku ktorej sa majú študentské nápady vzťahovať. Študenti primárne vnímajú problémy vo svojej komunite, v lokalite, kde žijú, ale obvykle je ich riešenie použiteľné vo väčšom až globálnom rozsahu. Oni do programu prichádzajú s nápadom, my im pomáhame pilovať technologické riešenia – nové prístroje, aplikácie a procesy,“ uviedla Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažérka spoločnosti Samsung.

Pilotný ročník programu sa v našom regióne realizoval minulý rok v Českej republike. Tento školský rok sa vďaka partnerstvu s organizáciou Junior Achievement Slovensko môžu do programu zapojiť aj študenti všetkých stredných škôl zo Slovenska. Prihlásiť sa do 8-mesačného programu môžu jednotlivci alebo až štvorčlenné tímy na webových stránkach solvefortomorrow.cz do konca októbra. Spoločnou témou druhého ročníka je „Inovácie pre udržateľnú budúcnosť“.

„Študenti do programu vstupujú s nápadom, upozorňujú na problém a premýšľajú o technologickom riešení. Vďaka tomu ho formujú, dávajú mu jasné obrysy a popritom si zdokonaľujú zručnosti pre 21. storočie. Sme radi, že ako organizácia pomáhame aj týmto projektom napĺňať ich potenciál,“ poukázala Eva Vargová, riaditeľka Junior Achievement Slovensko.

Všetky tri tímy ocenené v českom národnom finále minulý rok vystúpili s prezentáciami aj na európskej scéne. „Mali sme skvelý nápad na jednoduché zabezpečenie kolies a elektro-bicyklov. Vďaka pochopeniu metódy Design Thinking, na ktorej bol súťažný program postavený, sme boli schopní náš produkt neustále vylepšovať a pripraviť ho na vstup na trh. Zároveň sme v programe získali motiváciu sa projektu naplno venovať, pretože predtým sme vôbec nečakali, že by sa mohol toľko páčiť,“ popísali tohtoroční maturanti Dominik a Krištof z tímu KV Innovations – víťazi prvého ročníka programu Solve for Tomorrow v Česku.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.016 s.