Hviezdoslavov Kubín - próza - II. kategória

Slovenský jazyk » Básne

Autor: tanya
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 766 slov
Počet zobrazení: 65 899
Tlačení: 575
Uložení: 502
Hviezdoslavov Kubín - próza - II. kategória

Alica Činčárová – Aféry Finy S. (2011)

Sobota 30. januára
    Dominikina staršia segra sa vydáva a kamoška z Ameriky jej poslala kopu svadobných časopisov, lebo v Spojených štátoch ide o multimiliardový biznis, takže majú oveľa širší výber. (Aspoň to tvrdí Dominika.) Ležali sme v nich celý deň.
    Rozhodla som sa, že nebudem mať bielu svadbu. Je síce romantická, ale aj totálne tuctová a nudná. Predstavovala som si, ako by Denis vyzeral v ružovom smokingu. (Nie krikľavom, ale decentnom staroružovom.) Domča povedala, že buď ako idiot, alebo ako Elton John. Podľa mňa by mu ružová sekla k vlasom. (Ak ešte nejaké bude mať - komentovala Dominika, lebo vraj kým sa my dvaja vezmeme... Dominika je korunovaná kača!)
    Poobede sme pozerali dokument na Discovery. V každej bunke ľudského tela je dvojmetrový reťazec DNA. Reťazec v škvrnke krvi by dosiahol až na Mesiac, dokonca osemtisíckrát!
    „Ktovie, aké by sme mali s Denisom deti,“ uvažovala som nahlas. „Žiadne, preto pekné,“ reagovala Domča. Jej vtipkovanie mi začalo liezť na nervy. Povedala som, že sa musím ponáhľať, lebo keď ste s niekým, kto vás štve, čas strááášne rýchlo letí...
    Cestou domov som premýšľala nad tým, že rozbehnúť život je stokrát náročnejšie, než ho skončiť. Keď má niekto päťdesiat, šesťdesiat a viac, stráca súdnosť a má na háku, ako pred kým vyzerá a čo si o ňom ľudia myslia, ale keď má niekto pätnásť, vlastne už pred šestnástkou, ako napríklad ja, povesť vo vlastných očiach je nesmierne dôležitá. Tá moja, obávam sa, navyše v súčasnosti aj ohrozená.
    Po krátkej úvahe som dospela k presvedčeniu, že sa musím ponad smútok z prvého rozchodu preniesť. Aj keď okolnosti nášho rozchodu boli veľmi tragické. (Našu mladú lásku znivočila nepriazeň osudu, veď sa cítim, akoby Denis odišiel na front! Od septembra bude iste na výške a už sa nikdy nestretneme. Veď to je rovnaké, akoby padol v ďalekej cudzine!) Preto som sa rozhodla, že čas trúchlenia musím naplniť nejakou činnosťou.
    „Najlepšie tvorivou,“ poznamenal oco. „Už dávno si necvičila. Čo keby si sa vrátila k nástroju?“
    „Hm,“ odvetila som neurčito.
    „V decembri bude vianočný koncert, ak nebudeš cvičiť, neumožnia ti hrať,“ pripomenula mama. To dúfam! Inak by som si musela zlomiť prst, aby som si neurobila hanbu pred celou školou. Ale tvorivosť by mohla zabrať. Musím vymyslieť, čo vytvorím.
    
    Tvoja zranená, ale nevzdávajúca sa Fina
    P. S. 1: Večer ukazovali v správach bulharskú jasnovidku Vangu, ktorá predpovedala smrť princeznej Diany aj útok na Dvojičky v New Yorku, no a tá Vanga tvrdí, že tento rok vypukne tretia svetová. V novembri. Aspoň sa nebudem musieť stresovať pre prehrávky na vianočný koncert.
    
    Piatok 5. februára
    Láska urobila z Tóna nového človeka. Dokonca si našiel aj prácu. Parkuje košíky pred supermarketom a zbiera drobné. Funguje to tak, že počká, kým si ženy (vyberá si staršie a pri tele) naložia nákup do auta, potom im čajzne vozík a uteká na opačný koniec parkoviska alebo vbehne späť do obchodu, aby sa stratil v dave. Kto by ho naháňal pre päťdesiat centov, hlavne, keď mu na zadnom sedadle leží nákup za päťdesiat eur?
    Včera pozval Tóno babku na večeru. Objednal dokonca aj víno. Podľa oca muselo byť kvalitné, lebo keď ich o desiatej viezol autom domov (Tóna, samozrejme, do útulku Armády spásy), vôbec z neho nerazil alkohol. Povedal, že Tóno drží fazónu, lebo babka alkohol neznáša. Mama povedala, že je zvedavá, dokedy mu to vydrží. (Tá teda vie podporiť. Presne ako Potvora. Nie sú náhodou príbuzné?)
    
    F.
    P. S. 1: Mamine zlé vlastnosti sú priam giganticky hrozné! Dúfam, že som ich po nej nezdedila. Aspoň nie všetky.
    P. S. 2: Radšej by som zdedila zlé vlastnosti po ocovi - popíjanie piva pri telke, nosenie jedla do postele a ponocovanie.
    
    Utorok 9. februára
    Vytvorila som toto:
    Keď pĺznem do trička, som miestna bukvička / zatiaľ ma nehýčkal nik okrem Deniska.
    Bifľoš a mamičkár často je posraný / že by sa prezradil a dostal od mamy.
    Asi to nie je ten druh tvorby, aký mali naši na mysli, keď mi radili, aby som ju využila ako terapiu. Ale keď mne nič iné nenapadá!!!
    
    Každej slamky sa chytajúca F.
    
    P. S. 1: Lenže keď nad tým teraz premýšľam... je možné, že som objavila, že mám talent. Nie taký, čo ho vidia iba rodičia a ostatní taktne mlčia, keď zaspievate, ale skutočný talent! Božinku, možno by som mala nájsť nejakú rockovú kapelu a písať jej texty. (No, možno nie hneď rockovú, ale aspoň takú, čo má pekného gitaristu.)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu