Próza na HK - Katarína Švecová: Dedo a ja

Slovenský jazyk » Básne

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 674 slov
Počet zobrazení: 23 211
Tlačení: 939
Uložení: 697

Katarína Švecová - Dedo a ja

   - Nechoď tak tesne pod kôš!
    Nech mi ten starý dá konečne pokoj, pomyslel som si. Ledva sa dokáže posadiť a ešte sa tu rozkrikuje. Dennodenne na mňa celé hodiny čumí a špliecha hlúpe poznámky. Starí ľudia by si mali uvedomiť, kde je ich miesto. Na basketbalovom ihrisku to určite nebude.
   - Lepšie sa odraz, - zvolal starý. Horko-ťažko sa postavil a trasľavou chôdzou sa vytrepal smerom ku mne. Keďže som slušne vychovaný chalan, zdržal som sa komentára a ďalej som si dribloval. Mal by ísť radšej kŕmiť holuby do parku. Prospelo by to aj jemu a ešte aj tým nenásytným roznášačom vtáčej chrípky a iných pliag.
   - Chlapče, podaj mi loptu, - stál predo mnou a pohľadom sa dožadoval svojho, -ukážem ti, ako sa to robí.
Daj sa mi svete, čo mi to chce ten starý dokázať!
   - A nemyslíte si, dedko, že ste už na to pristarý? – opýtal som sa slušne.
Na moje prekvapenie to starého vôbec nezastavilo, a dokonca ani nepohoršilo. Normálny starec by sa pri tejto mojej otázke rozčúlil a dal mi prednášku o dnešnej mládeži a úcte k starším. Ale tento starý sa začal rehotať ako kôň. Vyzeralo to ako predsmrtný záchvat, čo ma trochu aj naľakalo. Hoci nám
na biológii učiteľka spletala niečo o prvej pomoci, nedá sa povedať, že by som ju práve vtedy bol počúval. V podstate som ju počúval málokedy, pretože biológia nie je v zozname mojich obľúbených predmetov.
   - Dedko, nemám vám zavolať sanitku? – opýtal som sa a už som aj vyťahoval
mobil z kraťasov, keď ma starý chytil za ruku a konečne sa prestal rehotať.
   - Vyzerám, hádam, že by som ti tu mal zomrieť? – odpovedal a opäť sa rozosmial. Blázon starý. Stál som tam pred ním ako kôl v plote, až kým deda neprešiel záchvat smiechu. Potom sa zohol po loptu a začal driblovať. Moje nervy! Veď on strčí do vrecka aj Fera z béčky. A to ešte zďaleka nebolo nič! Taký kôš usalašil, že aj Michaelovi Jordanovi by oči vyskočili z očných jamôk.
   -Dobré, nie?  - opýtal sa dedo a ja som nemo prikývol.
   - Chceš sa to naučiť? - pridribloval ku mne a zrazu mi už nepripadal ani taký starý.
   - Jasné, - prisvedčil som.
Ak by som zmákol dedovu techniku, v tom momente by som bol v klube za eso. Dedo sa na mňa usmial a takú mi uvalil s loptou, až mi vyrazilo dych.
   - Tak prestaň ignorovať moje poznámky a začni makať, - povedal a namieril si to späť k svojej lavičke.
   - A čo mám akože robiť? – slušne som sa opýtal.
   - Používať hlavu a nikdy sa nevzdávať! – odpovedal mi rozhodne dedo a takmer ma pri tom prepichol pohľadom.
   A potom som už počúval iba: hraj, spomaľ, zrýchli a podobne. Po dvojhodinovom tréningu som prišiel taký zničený, akoby som robil v bani. Tak sa to hovorí.
   Toto týranie z dedovej strany trvalo tri týždne od druhej do štvrtej. V klube som dával kôš za košom a Miňo s Ferom na mňa  z lavičky iba závistlivo zazerali.
   Na začiatku štvrtého týždňa som sa deda nedočkal. Asi si išiel zaskákať na disku  pre seniorov do miestneho klubu dôchodcov. Jeden tréning bez neho prežijem. Dedo však neprišiel ani na druhý deň a to už mi prišlo z jeho strany nefér voči mojej osobe.
   V stredu ráno pri raňajkách otec čítal noviny. Mamu vždy z toho ide poraziť. Zdvihol som oči a na zadnej strane novín bol dedo, samo, že tým myslím jeho fotku. Vytrhol som otcovi noviny:
   -Toho poznám!
   - A ja poznám prezidenta, - reagoval otec, ale noviny mi nechal, pretože mama položila pred neho praženicu.
A tak som si mohol prečítať, čo bolo napísané pod dedovou fotkou.
Svoj boj s ťažkou chorobou vyhral, ale smrti sa nevyhol. V pondelok, na prechode pre chodcov, prišiel o život náš najlepší dlhoročný tréner basketbalovej reprezentácie . Jeho životné krédo – Nikdy sa nevzdávaj – ho sprevádzalo do samého konca.
   No, ty brďo, ten dedo bol poriadny macher. Tak toto mi nikto neuverí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu