Blahoželanie na Deň otcov

Slovenský jazyk » Básne

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 722 slov
Počet zobrazení: 10 978
Tlačení: 360
Uložení: 329

Deň otcov sa šíri svetom – Blahoželanie na Deň otcov

Aj keď v zámorí oslavujú Američania a Kanaďania Deň otcov už takmer sto rokov, ani za veľkou mlákou sa ešte neuzhodli,kde prívetivý sviatok vznikol.

Pohľad do histórie vrav: prvýkrát slávili v USA tento sviatok bohoslužbami v Západnej Virgínii v roku 1908. Najväčší impulz k vzniku sviatku dala Američanka, pani Bruce John Doddová zo Spokane v štáte Washington. Jej otec bol veteránom občianskej vojny. Stratil manželku a sám dokázal dobre vychovať svojich šesť detí. Podľa niektorých prameňov, v roku 1909 oslovila pani Doddová člena americkej vlády, aby pomohol presadiť bohoslužby na počesť otcov. Stalo sa a v štáte Washington odvtedy každú tretiu júnovú nedeľu oslavujú

Deň otcov. Podľa iných zdrojov, návrh oslavovať Deň otcov sa zrodil v známej celosvetovej organizácii, v Lionskom klube, pričinením jeho chicagského predsedu Hartryho Meeka - termínom bola tretia júnová nedeľa v roku 1915.

Deň otcov kotví v americkom sviatočnom kalendári od roku 1924, keď prezident Calvin Coolidge pomohol, aby sa oslava stala celoštátnou. Zmyslom Dňa otcov je, osláviť podiel mužov na výchove detí, podľa možností v ideálnej kompletnej rodine. Preto do trojice jarných rodinných sviatkov, májového Dňa matiek a júnového Dňa otcov, patrí v júni niekde aj Deň rodiny. Vo svete slávia v niektorých krajinách aj Deň babičiek.

V súčasnosti slávia vedno s Američanmi a Kanaďanmi vďačne tento sviatok napríklad v Brazílii, Veľkej Británii, Francúzsku i Rakúsku. Po roku 1989 sa začal šíriť aj v strednej Európe - aj u nás. Najčastejšou oslavou je slávnostný obed detí s mamičkou a oteckom a ani staršie, už osamostatnené deti, nezabudnú poslať svojim tatkom milé blahoželania. Deň otcov má u nás aj súťažnú podobu, keď práve v júni týždenník Slovenka vyhlasuje víťaza zápolenia o získanie titulu Otec roka.

15.6. je tento rok deň Otcov, takže by sa patrilo im poďakovať za všetky opravené spotrebiče, za vysávanie a vozenie autom k lekárovi, za jašenie sa s deťmi, za pomoc pri počítači, za milé úsmevy pre deti, za to, že deťúrence učia športom a drvia s nimi matiku, a za každé pohladenie po vláskoch, keď deti chodia spať.

Neviem, čo by som si bez ich pomoci a lásky počala... nech žijú oteckovia, tatinovia, tatkovia, ocinovia!!!

Vyznanie syna-otcovi – Blahoželanie na Deň otcov

Otec, Ty si tým človekom, čo mi prezrádzal tajomstvá prírody na jesenných prechádzkach lesom, keď si ma s ľahkosťou niesol na pleciach. Otec, to Ty s človekom, ktorý mi ukázal krásu športu, to Ty si bol mojim jediným fanúšikom, keď iní o mne pochybovali. Nespočetne veľa krát si bol mojim záchrancom, či ochrancom. Ruku by si bol dal do ohňa, keď si ma bránil pred inými. A ja ani neviem či som Ti niekedy poďakoval. Či som Ti povedal ďakujem a či to bolo zo srdca. Teraz mám tú možnosť a tak vravím ďakujem. Ďakujem otec za všetko čo si pre mňa urobil, či obetoval. Aj za tie myšlienky čo Ťa sprevádzali vždy, keď si na mňa myslel.

Dnes tu pred Vami stojím plný očakávaní, čo mi prinesie budúcnosť, som formálne dospelý, no dúfam že ju budete aj naďalej zdieľať spolu so mnou a že moju vďaku pocítite ešte mnoho krát na kľukatých cestách osudu.

Stále spolu, ocko – Blahoželanie na Deň otcov

Na lúke fialiek tam šťastná bola som,

v náručí otcovom, nežnom a láskavom,

vo vôni fialiek na perách s úsmevom,

dieťatko maličké so svojim ocinkom.

Láska nás spájala, radosť a smiech,

život sme ľúbili, neznali hriech,

v Boha sme dúfali, hviezdy nám padali,

vo všetkom kolo nás dobro sme hľadali.

Tie chvíle ďaleko vetrom sú odviate,

ja dnes len pozerám na dieťa vysmiate,

na fotke lásky už nevejú vlásky,

fialky odkvitli, pribudli vrásky.

Ty otec u Boha v nebesách domov máš,

anjelov na lúkach rajských tam naháňaš,

na svoje dieťatko z fotky si spomínaš,

v srdci ho láskavom na veky schovávaš.

Bol si  mi všetkým otec,

učiteľ, priateľ z detstva, vzor,

Viem často zvykol som ťa trápiť,

Tvrdohlavo snažiac sa svoje presadiť.

Nie nebol som, akým si ma chcel mať,

Tak  vzdialený som bol od tvojích predstáv

Jedno však celkom iste viem.

Základ dobrý si mi dal!

Lež v tomto svete otec,

nie všetko sa podarí dobré urobiť.

Pod mojimi činmi ukrytá je láska,

Hlboká vďačnosť, rešpekt a  obdiv.

Nespomínam si už na čo som myslel,

Vďačný som  Bohu zato, že ťa  mám,

Ľutujem, ľutujem ak ublížil som ti kedy,

Tvoj obraz v mojom srdci navždy uchovám.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.044 s.
Zavrieť reklamu