Čakanie na Godota obsah

Slovenský jazyk » Básne

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 229 slov
Počet zobrazení: 1 010
Tlačení: 118
Uložení: 118

Samuel Beckett (1906 – 1989)

Francúzsky prozaik a dramatik írskeho pôvodu, nositeľ Nobelovej ceny.

Diela: Čakanie na Godota, Koniec hry, Posledná páska, Katastrofa – absurdné hry.

Čakanie na Godota – obsah diela 

Čakanie na Godota – absurdná dráma o čakaní, ktoré neprináša výsledok. Hra sa odohráva v neurčitom čase a priestore. Postavy sa pohybujú v začarovanom kruhu. Hra nemá dejovú líniu. Divák sa nedozvie, kto je Godot, na ktorého sa čaká. Je to možno Boh (z angl. Got), alebo alegória smrti, beznádejného čakania, nádeje. Hra má rôzne interpretácie. Jednou z nich môže byť vyjadrenie beznádeje života ľudí po vojne, bludný kruh, neschponosť komunikovať, stratenosť jedinca. Godot môže byť chápaný ako symbol zmeny.

Dvaja hlavní hrdinovia Vladimír a Estragon sa stretávajú na vidieckej ceste s jedným stromom a čakajú na Godota, ktorý má zmeniť ich osud. Ich neustále sa opakujúci rozhovor o Godotovom príchode preruší iná dvojica – pán Pozzo s bičom a jeho sluha Lucky, ktorý je priviazaný ako pes na reťazi a vlečie kufor, stoličku a kôš s jedlom.

Nadväzujú spolu absurdný rozhovor, ktorý preruší príchod chlapca, čo oznamuje, že Godot dnes nepríde, ale zajtra určite áno. Na druhý deň sa v podstate opakuje scéna z prvého dejstva s tým rozdielom, že Pozzo prichádza ako slepý a je teda závislý od Luckyho a oboch tulákov. V závere hry prichádza chlapec a znova oznamuje, že pán Godot dnes nepríde, ale zajtra sa dostaví určite. Vladimír s Estragonom sa chcú obesiť, ale povraz vytiahnutý z nohavíc sa roztrhne. Uvažujú o odchode, ale zostávajú stáť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu