Obyčajná bolesť zuba – D. Walliams (HK – próza)

Slovenský jazyk » Básne

Autor: katarina05 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 455 slov
Počet zobrazení: 3 083
Tlačení: 169
Uložení: 149

Obyčajná bolesť zuba – D. Walliams (HK próza)

Alfi nerád chodil k zubárovi, a preto mu všetky zuby zažltli. A tie, čo nemal žlté, boli hnedé. Podpísali sa na nich všelijaké dobrôtky, za ktoré by deti položili aj život, ale zubári ich nemôžu ani vystáť – sladkosti, bublinkové nápoje, čokoláda. A také, ktoré neboli ani žlté, ani hnedé, vlastne už nemal. Vypadali mu. Jeden sa raz zahryzol do karamelky a ostal v nej trčať. Ďalšie podľahli ovocným žuvacím cukríkom. Keď sa Alfi usmial, vyzeral hrozivo. A to všetko preto, lebo náš dvanásťročný hrdina nebol u zubára od útleho detstva.

Naposledy k nemu išiel asi ako šesťročný. Iba ho bolel zub, no návšteva ordinácie dopadla katastrofálne. Zuby mu dával do parády starý pán doktor Vykopávka. Bol veľmi milý, ale už mal byť dávno na dôchodku. Vyzeral ako korytnačka, lepšie povedané ako stará korytnačka. Mal také silné dioptrie, že oči pod okuliarmi pripomínali tenisové loptičky. Doktor Vykopávka povedal Alfimu, že v zube má kaz, plomba by to nevyriešila a, bohužiaľ, zub musí vytrhnúť.

Doktor chytil do rúk obrovské kliešte a ťahal, a ťahal, a ťahal, no zub sa ani nepohol. Dokonca sa zaprel nohou o kreslo Alfimu za hlavou a znova sa pokúšal nešťastný zub vytrhnúť. Nešlo to ani tak.

Staručký zubár potom požiadal o pomoc ešte staršiu sestričku. Pani Pedantnej kázal, aby sa ho chytila a nech ťahá čo najsilnejšie. Zub však stále držal ako prikutý. Onedlho si museli prizvať na pomoc aj statnú recepčnú pani Burgerovú. Recepčná vážila viac ako tí dvaja dokopy. Ani táto chodiaca hora mäsa im však nepomohla zub vytiahnuť.

Potom dostal zubár skvelý nápad a požiadal pani Pedantnú o poriadne hrubú zubnú niť. Starostlivo omotal jeden koniec o kliešte, druhý o statné telo pani Burgerovej. Korpulentnej recepčnej nakázal, že keď napočíta do troch, má skočiť z okna. Ale zub sa nepohol ani pod ťarchou tela pani Burgerovej.

Chúďa Alfi zdesene ležal v zubárskom kresle a doktor Vykopávka vyšiel do čakárne po posily. Zavolal si na pomoc všetkých pacientov, ktorí sa medzičasom v čakárni zhromaždili. Mladí, starí, tuční, chudí, starý pán doktor potreboval každú pomocnú ruku. Zub však aj napriek dlhému zástupu zuboťahačov vytrvalo čupel na mieste.

Chudák malý Alfi si teda vytrpel svoje. Bolesť z ťahania zuba bola stokrát horšia než bolesť, s ktorou k zubárovi prišiel. Doktor Vykopávka sa však nemienil vzdať. Upotený a smädný si doprial riadny dúšok ústnej vody a schmatol kliešte čo najpevnejšie. Nakonie, keď Alfi začínal mať pocit, že ťahanie už trvá celé dni, týždne, či dokonca mesiace, začul ohlušujúce CHCHCHCHCHCRRRRUUUUPPPS! Zubár stisol kliešte tak silno, že zub rozdrvil na márne kúsky. Alfi mal plné ústa malých úlomkov.

Konečne bolo po mukách a doktor Vykopávka so všetkým svojim pomocníkmi v ordinácii ležali na hŕbe na dlážke. „Tak, a je to,“ konštatoval zubár, keď mu sestrička Pedantná pomáhala zdvihnúť sa zo zeme. „Zubálisko jeden, naničhodný, malý krpec tvrdohlavý!“ A vtedy si Alfi uvedomil čosi hrozné. Bolesť neutíchla! Vtrhli mu zdravý zub!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Hviezdoslavov Kubín (HK) – poézia a próza



Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu