Škola po škole – D. Hevier (próza Hviezdoslavov Kubín)

Slovenský jazyk » Básne

Autor: katarina05 (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.01.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 480 slov
Počet zobrazení: 8 799
Tlačení: 313
Uložení: 205

Škola po škole – D. Hevier (próza Hviezdoslavov Kubín)

Milí žiaci – poškoláci,

chcem uviesť dnešnú tému Školy po škole – vyhováranie.

Vravíte, že to ovládate, že vás to netreba učiť? To poznáme! Chodíte do školy neskoro, nepripravení, bez úlohy, bez pomôcok, ktoré ste si zabudli doma, a keď máte vysvetliť PREČO sa tak stalo, začnete jachtať. „É, no, oné, viete, ja...“

Poviem vám to na rovinu. Neviete sa správne vyhovárať! Vyhováranie podceňujete! Myslíte si, že keď sklopíte zrak a celí červení súkate zo seba, že ste si nenapísali úlohu preto, lebo vám ktosi ukradol pero, že to zaberie? Dovoľte, aby som sa zasmial. A preto som tu, aby som vás naučil, ako sa správne vyhovárať.

Ako sa vyhovárať?

Rýchlo.

Stručne.

Pohotovo.

Rozmyslieť si každé slovo.

Sebaisto, ale skromne.

Opakujte, žiaci, po mne: „Učiť som sa nemohol,

lebo sa nám zlomil stôl.

To však nie je všetko.

K tomu

odfúklo nám strechu domu.

Odfúklo mi učebnice

touto dierou do ulice!“

Múdre hlavy vypracovali niekoľko príručiek na správne vyhováranie.

Kto by nepoznal Výhovorky pre samoukov od profesora Výhovorku. Menej známa, ale rovnako vynikajúca je učebnica výhovoriek pre začiatočníkov a pokročilých, ktorú napísal kolektív žiakov-prepadákov z mestečka Zapadákov. Zo zahraničných prác spomeňme japonskú príručku Ako-sa-ma-vy-ho-va-rat, ktorá je dielom počítača 3. generácie NE-FUN-GU-JE. Celosvetové združenie žiakov-poškolákov vypracovalo unikátne veľdielo ZOZNAM VŠETKÝCH VÝHOVORIEK NA KAŽDÚ PRÍLEŽITOSŤ. Pretože veľdielo má 1354 strán a obsahuje 13 540 výhovoriek, vyberáme z neho iba nepatrnú časť. Je z oddielu Výhovorky pri neskorom príchode do školy.

Na otázku učiteľa, prečo si prišiel neskoro do školy, možno odpovedať napríklad takto: Lebo cez križovatku prechádzala žltá ponorka a všetci ľudia vrátane žiakov museli čakať.

Môžete sa vyhovárať i takto: - lebo som bol u lekára, ale v ordinácii bol jeden Bacil, ktorý mal horúčku z acylpirinu, a tak sme museli čakať, kým ho nevyšetria

Ďalšie príklady: - lebo na našej ulici natáčali štvrtý diel filmu Winnetou a mňa zdrapili, aby som hral indiánskeho chlapca

- lebo som stretol pána inšpektora a chvíľu trvalo, kým sa vysvetlilo, že to nie je školský inšpektor, ale inšpektor Colombo

- lebo a tak ďalej, a tak ďalej

Vymýšľači výhovoriek,

základ všetkých škôl a školiek,

vedia presne,

expresne

vymyslieť si, prečo prišli nepresne.

Výrobcovia výhovoriek

veria: skončí sa to dobre,

bez strachu a hororov

vymyslia si, prečo prišli neskoro.  

Výhovorka býva horká,  hovorí jedno ľudové príslovie. Vidieť, že vzniklo v dobách zaostalých, keď žiaci nechodievali do školy tak často ako dnes. A preto nemuseli používať ani toľko výhovoriek ako vy.

Nie výhovorka, ale chvíle bez výhovorky bývajú horké. A sladký pocit sa dostaví, keď vám váš učiteľ, riaditeľ, inšpektor, školník – na vašu výhovorku naletia a uveria vám.

Ale už musím končiť, práve v tejto chvíli sa mi pokazil písací stroj a ja už nemôžem ďalej písať. Nie, nevyhováram sa, presvedčte sa sami, že je to pravda.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Hviezdoslavov Kubín (HK) – poézia a próza

Diskusia: Škola po škole – D. Hevier (próza Hviezdoslavov Kubín)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu