Ako za zlosťou ľútosť chodila – Jozef Tatár

Slovenský jazyk » Básne

Autor: filomena (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 05.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 348 slov
Počet zobrazení: 3 434
Tlačení: 218
Uložení: 188

Jozef Tatár: Ako za zlosťou ľútosť chodila

Keby ste vedeli, aký bol len Imro zamilovaný. Už polročný ženáč. Srdce mu bilo na poplach. Radosť bola pozrieť na holúbky. Susedia im lásku priali. Našiel sa však neprajník.

V hostinci zamával Imro popred nos náušnicou. „ Poznáš ju ? “ „ Veď patrí mojej žene !

Vráť ju, zlodej !“ „ Neukradol som ju, tak prečo mi nadávaš?“ – Ako sa ti teda prilepila o prsty ? – Sama mi ju dala, lebo sa dobre cítila v mojom náručí... – Ty ja ťa...!

A už boli v sebe. Ako dva jelene . Fučali , stonali, až kým ich neroztrhli. Roztrhlo sa aj puto lásky, lebo Imro sa dal oklamať výmyselníkovi. Náušnica patrila jeho žene. Ibaže ju stratila... Uveril klamárovi, vyhnal ju z domu .Zistila, ako je ťažko samotnej mladej žene , v cudzích krajoch. Najprv putovala jediná náušnica z ucha. Potom si ostrihala vlasy, napokon si kúpila mužský odev.

Namiesto lásky chlad, namiesto ženy muž.

Premena zovňajšku jej dodala guráže. Dala sa do škôl zapísať. Po štúdiách zasadla na notársky stolec. Múdra to bola notárka, až ju raz sám cisár pozval do Viedne. Stoličný úrad jej dal koč pristaviť. To bolo prekvapenie, keď opraty držal jej bývalý muž, Imro.

Nespoznal ju.

Na spiatočnej ceste sa ubytovali v hostinci, ktorý ledva držal pokope. Nemohla tu oka zažmúriť. Ako sa len mohli ich cesty stretnúť? Vošla do izby a tam jej kočiš so slzami v očiach.

- Prečo plačeš?- Preto, že som sa musel rozísť s mladou ženou. Vyhnal som ju zo zúrivosti , akoby od zlatej čačky záviselo šťastie. –Už piaty rok ju hľadám. –Ach, ja nešťastník! – Poznal by si ju ešte? – Pravdaže! –Podľa čoho ?- Bradavičku mala na hrdle.

Vtom sa jej ho uľútostilo a ukázala mu, čo skrýva pod šatkou.

-Pozri ,to je tá bradavica.- Hneď nato skameneli v objatí. Po chvíli mu pošuškala:- Dobre, že som si ju nepotierala. Ako by si ma teraz bez nej spoznal?- Zasmiali sa.

Ráno už hrkotali preč. Zanechala notárstvo. To bola krása, keď si opäť obliekla ženské šaty!

Nové náušnice však odmietla. Vedela prečo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Jozef tatár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.056 s.
Zavrieť reklamu