63. Zloženie potravy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Maturita
Dátum: 28.04.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 479 slov
Počet zobrazení: 3 160
Tlačení: 237
Uložení: 258

63. Zloženie potravy

•    Vysvetlite potrebu prijímať potravu
•    Uveďte význam jednotlivých zložiek potravy a význam jednotlivých vitamínov pre organizmus

Potreba prijímať potravu

•    Zabezpečovanie energetických nárokov pre organizmus (svalová práca)
•    Dodávanie  živín v období rastu a vývinu

Jednotlivé zložky potravy

•    Makroživiny
o     Cukry (55-60%) – mali by sa prijímať ako polysacharidy (škrob)
- najlepšie v obilninách, v ryži, v kukurici

- poskytujú energiu
.    Celuóza – nerozpustná vláknina, nestrávi sa, v celozrnných potravinách
- pomáha pohybu v črevách
.    Pektín – vláknina rozpustná vo vode, v ovocí (slivky, marhule, jablká)
- predchádza sa zápche
o     Tuky (25-30%) – najefektívnejší zdroj energie, rozpúšťajú sa vitamíny (A, D, E, K)
.    Živočíšne – maslo, masť, rybí tuk
.    Rastlinné – oleje
o     Bielkoviny (10-25%) – stavebná funkcia (zdroj aminokyselín), esenciálne v mäse
.    Živočíšne – mäso, vajcia
.    Rastlinné – rastliny

•    Mikroživiny – prijímajú sa v malom množstve
o     Vitamíny – koenzýmy rôznych enzýmov
.    Rozpustné v tukoch – A, D, E, K
.    Rozpustné vo vode – B, C
o     Minerálne látky – stavebná funkcia (kosti, zuby), súčasti enzýmov, vytvárajú vnútorné prostredie, zabezpečujú homeostázu
.    Vápnik - stavba kostí, chrupu, činnosť svalov, zrážanie krvi, v mliečnych výrobkoch, rybách a maku
.    Fosfor - stavba kostí, chrupu, nukleových kyselín
.    Železo - zložka hemoglobínu, myoglobínu)
.    Jód - tvorba hormónov štítnej žľazy
.    Horčík - kofaktor enzýmov, vnútrobunkové dýchanie, činnosť svalov
.    Sodík, draslík - iónová rovnováha na membránach pri nervovej činnosti
.    Síra - zložka aminokyselín

Význam vitamínov

•    A – rast kostí, syntéza očného purpuru (mlieko, vajcia, pečeň), nedostatok – šeroslepota, poruchy rastu
•    D – vstrebávanie vápnika a fosforu a jeho ukladanie v kostnom tkanive (ryby, rybí tuk), nedostatok – krivica, mäknutie kostí
•    E – antioxidant (zabraňuje tvorbu voľných radikálov) (rastlinné oleje, chudé mäso, ovsené vločky a vajcia) – nedostatok – poruchy rastu
•    K – faktor zrážania krvi pri zástave krvácania (kapusta, špenát, obilniny), nedostatok – krvácavosť
•    B1 – dôležitý pre metabolizmus cukrov, udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi (droždie, strukoviny), nedostatok – nervozita, beri-beri
•    B2 – súčasťou enzýmov, zúčastňujú sa na prenose vodíka (mäso, kvasnice, mlieko, vajcia, strukoviny) nedostatok – zmeny na koži a slizniciach
•    B5 – súčasťou koenzýmu A (rastliny, živočíšne bunky), nedostatok sa ešte nezaznamenal
•    B6 – súčasťou enzýmov, koenzýmom v metabolizme bielkovín (obilie, mäso, mileko, strukoviny), nedostatok – zápaly kože, kŕče
•    B12 – súčasťou enzýmov a podporuje tvorbu krvi (pečeň, mlieko, vajcia, mäso),  nedostatok – zhubná málokrvnosť
•    PP – funkcia v metabolizme cukrov (kvasnice, ryby, mäso, mlieko) nedostatok – pelagra (poruchy kože, tráviaceho a nervového systému, halucinácie)
•    B9 – pri syntéze nukleových kyselín a bielkovín a pri tvorbe červených krviniek (vnútornosti, mäso, zelenina, sója), nedostatok – málokrvnosť a nervové poruchy
•    H – súčasťou enzýmov (žĺtok, sója, pečeň, obličky) nedostatok – kožné poruchy, vypadávanie vlasov, zvýšené vyločovanie ušného mazu (seborrhoe)
•    C – tvorba hormónov nadobličiek, pre tvorbu väziva , regeneráciu kostného tkaniva a hojenie rán (zelenina, ovocie, šípky, čierne ríbezle), nedostatok – zvýšená únava, krvácaie z ďasien, znížená odolnosť

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#zložky potravy #zloženie kosti

Vypracované maturitné témy a otázky z biológie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu