63. Zloženie potravy
Autor: sp-prace (16)
Typ práce: Maturita
Typ práce: Maturita
Dátum: 28.04.2016
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 479 slov
Počet zobrazení: 3 160
Počet zobrazení: 3 160
Tlačení: 237
Uložení: 258
Uložení: 258
63. Zloženie potravy
• Vysvetlite potrebu prijímať potravu• Uveďte význam jednotlivých zložiek potravy a význam jednotlivých vitamínov pre organizmus
Potreba prijímať potravu
• Zabezpečovanie energetických nárokov pre organizmus (svalová práca)• Dodávanie živín v období rastu a vývinu
Jednotlivé zložky potravy
• Makroživinyo Cukry (55-60%) – mali by sa prijímať ako polysacharidy (škrob)
- najlepšie v obilninách, v ryži, v kukurici
- poskytujú energiu
. Celuóza – nerozpustná vláknina, nestrávi sa, v celozrnných potravinách
- pomáha pohybu v črevách
. Pektín – vláknina rozpustná vo vode, v ovocí (slivky, marhule, jablká)
- predchádza sa zápche
o Tuky (25-30%) – najefektívnejší zdroj energie, rozpúšťajú sa vitamíny (A, D, E, K)
. Živočíšne – maslo, masť, rybí tuk
. Rastlinné – oleje
o Bielkoviny (10-25%) – stavebná funkcia (zdroj aminokyselín), esenciálne v mäse
. Živočíšne – mäso, vajcia
. Rastlinné – rastliny
o Vitamíny – koenzýmy rôznych enzýmov
. Rozpustné v tukoch – A, D, E, K
. Rozpustné vo vode – B, C
o Minerálne látky – stavebná funkcia (kosti, zuby), súčasti enzýmov, vytvárajú vnútorné prostredie, zabezpečujú homeostázu
. Vápnik - stavba kostí, chrupu, činnosť svalov, zrážanie krvi, v mliečnych výrobkoch, rybách a maku
. Fosfor - stavba kostí, chrupu, nukleových kyselín
. Železo - zložka hemoglobínu, myoglobínu)
. Jód - tvorba hormónov štítnej žľazy
. Horčík - kofaktor enzýmov, vnútrobunkové dýchanie, činnosť svalov
. Sodík, draslík - iónová rovnováha na membránach pri nervovej činnosti
. Síra - zložka aminokyselín
Význam vitamínov
• A – rast kostí, syntéza očného purpuru (mlieko, vajcia, pečeň), nedostatok – šeroslepota, poruchy rastu• D – vstrebávanie vápnika a fosforu a jeho ukladanie v kostnom tkanive (ryby, rybí tuk), nedostatok – krivica, mäknutie kostí
• E – antioxidant (zabraňuje tvorbu voľných radikálov) (rastlinné oleje, chudé mäso, ovsené vločky a vajcia) – nedostatok – poruchy rastu
• K – faktor zrážania krvi pri zástave krvácania (kapusta, špenát, obilniny), nedostatok – krvácavosť
• B1 – dôležitý pre metabolizmus cukrov, udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi (droždie, strukoviny), nedostatok – nervozita, beri-beri
• B2 – súčasťou enzýmov, zúčastňujú sa na prenose vodíka (mäso, kvasnice, mlieko, vajcia, strukoviny) nedostatok – zmeny na koži a slizniciach
• B5 – súčasťou koenzýmu A (rastliny, živočíšne bunky), nedostatok sa ešte nezaznamenal
• B6 – súčasťou enzýmov, koenzýmom v metabolizme bielkovín (obilie, mäso, mileko, strukoviny), nedostatok – zápaly kože, kŕče
• B12 – súčasťou enzýmov a podporuje tvorbu krvi (pečeň, mlieko, vajcia, mäso), nedostatok – zhubná málokrvnosť
• PP – funkcia v metabolizme cukrov (kvasnice, ryby, mäso, mlieko) nedostatok – pelagra (poruchy kože, tráviaceho a nervového systému, halucinácie)
• B9 – pri syntéze nukleových kyselín a bielkovín a pri tvorbe červených krviniek (vnútornosti, mäso, zelenina, sója), nedostatok – málokrvnosť a nervové poruchy
• H – súčasťou enzýmov (žĺtok, sója, pečeň, obličky) nedostatok – kožné poruchy, vypadávanie vlasov, zvýšené vyločovanie ušného mazu (seborrhoe)
• C – tvorba hormónov nadobličiek, pre tvorbu väziva , regeneráciu kostného tkaniva a hojenie rán (zelenina, ovocie, šípky, čierne ríbezle), nedostatok – zvýšená únava, krvácaie z ďasien, znížená odolnosť
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Zloženie potravy | Referát | 261 slov | |
43. Príjem a spracovanie potravy u živočíchov | Maturita | 166 slov |
Vypracované maturitné témy a otázky z biológie
Diskusia: 63. Zloženie potravy
Pridať nový komentárVygenerované za 0.021 s.