Antilopa bongo

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 253 slov
Počet zobrazení: 2 157
Tlačení: 178
Uložení: 174

Antilopa bongo



  • Zaradenie: Cicavce

  • Výskyt: Afrika

  • Biotop: Horské oblasti, Tropické dažďové lesy

  • Potrava: Rastlinožravce

Antilopa bongo (Tragelaphus euryceros) je najväčšia a pravdepodobne najkrajšia pralesná antilopa. Pochádza z Afriky, kde sa vyskytuje v dvoch izolovaných poddruhoch. Kým prvý obýva nížinné lesy západnej a strednej Afriky, druhý dnes prežíva v počte menej ako 80 jedincov výlučne v kenských horských pralesoch pohoria Mau Mau a Aberdare. V Ugande už vyhynul, rovnako aj na hore Keňa. V našej zoologickej záhrade chováme práve tento horský alebo východný poddruh bonga (T.e.isaaci). Antilopa bongo žije skryte a je prirodzene plachá.


Hlavnými príčinami silného poklesu jej počtov sú ničenie biotopov, ilegálny lov pre mäso a trofejní lovci. Rohy majú obe pohlavia, ich špičky sú slonovinovo biele. Samce sú väčšie, tmavšie a so silnejším krkom a rohmi. Základné sfarbenie je tmavo červenohnedé, typických je 10-16 zvislých bielych pásov, vnútorná strana končatín je biela, na tvári majú škvrny, špecifický je tzv. prehnutý “kaprí” chrbát, ktorý je uspôsobením na podliezanie pralesných porastov. Pohybuje sa rozvážne a pomaly, povahou je to skôr citlivé a plaché zviera. S chovom tejto chúlostivej antilopy začala bojnická zoo v roku 1995. Prvé mláďa sa narodilo roku 1999, doteraz sme odchovali 10 mláďat.


V zoo sveta sa chová okolo 540 jedincov tohto poddruhu, čo je viac ako dnes žije vo voľnej prírode. Prvé v zoo narodené antilopy bongo už boli prevezené pod horu Keňa, kde prebieha projekt návratu tejto antilopy do jej pôvodnej domoviny. Program EEP vedie anglická ZOO Marwell.

Iné meno: bongo alebo bongo horský

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#antilopa bongo #čo je vodnatielka


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu