Žeriavec stepný

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Dievča verca123 (24)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 330 slov
Počet zobrazení: 332
Tlačení: 11
Uložení: 7

Žeriavec stepný



  • Zaradenie: Vtáky

  • Výskyt: Ázia

  • Biotop: Púšte a polopúšte, Sladké vody, Stepi

  • Potrava: Všežravce

Žeriavec stepný je najmenším druhom žeriava s dĺžkou 95-100 cm a rozpätím krídel 170 cm. Vyznačuje sa prevažne svetlosivým sfarbením s čiernou hlavou a prednou časťou krku. Od nápadne červených očí sa tiahne biely pásik, ktorý v zadnej časti hlavy vytvára chochlík. Na rozdiel od iných žeriavov má úplne operenú hlavu, podobne ako aj jeho blízky príbuzný žeriavec rajský (Anthropoides paradiseus). Vyskytuje sa na území strednej a južnej Ázie – od Červeného mora až po severovýchodnú Čínu a Mongolsko. Zimuje v Indii a severnej Afrike. Jediná stála populácia žije v Turecku. Vo výnimočných prípadoch sa niektoré vtáky sťahujú až do východnej Afriky, ako dokazuje zatiaľ jediný záznam 9 exemplárov na pobreží Kene v januári roku 1986. Počas zimného sťahovania niektoré kŕdle pravidelne prekonávajú Himaláje, kde prelietajú ponad najvyššie vrchy vrátane Mount Everestu. Pri tomto náročnom stúpaní využívajú teplé prúdy vetra. Počas preletu niektoré vtáky zahynú v dôsledku drsných klimatických podmienok, niektoré sa stanú korisťou orlov.


Žeriavec stepný obýva rozsiahle trávnaté stepi a polopúšte v blízkosti riek a plytkých jazier. Živí sa zelenými časťami rastlín, semenami, drobnými plazmi, obojživelníkmi a hmyzom. Obdobie hniezdenia trvá od mája do júla. Samica znáša dve sivozelené vajcia do hniezda na zemi, ktoré je vystlané trávou a perím. Mláďatá sa liahnu po 27-29 dňoch a s rodičmi zostávajú 8-10 mesiacov. Pohlavne dospievajú už po dvoch rokoch, ale do reprodukcie sa zapájajú vo veku 3-6 rokov. Na niektorých lokalitách patrí žeriavec stepný vďaka ochrane k bežným druhom. Napr. v Mongolsku je veľmi dobre chránený, a preto veľmi často hniezdi v blízkosti ľudských sídel. Populácia žeriavcov stepných v prírode sa odhaduje na 200-240 tisíc jedincov. V našej zoo sa tento druh objavil prvýkrát v roku 1966. Súčasný pár sme zložili so samca dovezeného zo ZOO Moskva a samice získanej od súkromníka. Prvé úspešné hniezdenie a narodenie jedného mláďaťa sme zaznamenali v roku 2014.


Iné meno: žeriav stepný

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 (10-najlepšie, priemer: 0)

:: Prihlásenie



Založiť nové konto Pridať nový referát

Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE - Referáty, ťaháky, maturita:

0.020