Paratýfus

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 282 slov
Počet zobrazení: 1 454
Tlačení: 156
Uložení: 151

Paratýfus

Charakteristika. Choroba sa vyskytuje iba u ľudí a postihuje črevný trakt – gastrointestinálna forma – hnačky s krátkotrvajúcou horúčkou alebo len zvýšenou teplotou. Tyfoidná forma – vysoká horúčka, zimnica, hnačky, môže byť prítomný exantém. U 3% chorých vzniká po prekonaní choroby vzniká trvalé nosičstvo s intermitentným vylučovaním Salmonela paratyphi zo žlčových a močových ciest.

Výskyt. Na celom svete. Endemický výskyt je v rozvojových krajinách. Ojedinele ako importovaná nákaza sa vyskytuje v krajinách s vysokým hygienickým štandardom.

Pôvodca nákazy. Baktéria Salmonela paratyphi. Je odolná voči vonkajším vplyvom. Dlho prežíva vo vode, v potravinách.

Inkubačný čas – 1-14 dní. Pri gastrointestinálnej forme niekoľko hodín až 3 dní, pri tyfoidnej forme paratýfusu B – 8 dní. Paratýfus A – 10 dní.

Prameň pôvodcu nákazy. Infikovaný človek, pri paratýfuse B a C aj zviera (cicavce, vtáky). Vylučovanie z infikovaného organizmu – močom, stolicou.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – potraviny, kontaminovaná voda. Pri paratýfuse B a C aj produkty zvierat – vajcia.

Imunita. Po prekonaní ochorenia je trvalá. Opakované infekcie sú zriedkavé.

Preventívne opatrenia. Zabezpečovanie osobnej hygieny, výstavba vodovodnej siete a hygienická starostlivosť o zdroje pitnej vody a tým zabezpečenie zdravotne nezávadnej pitnej vody, potravín, bezpečne odstraňovanie výkalov, odpadových vôd. Registrácia a kontrola nosičov, ich vyradenie z epidemiologicky závažných činností. Kontrola utečeneckých táborov. Karanténa migrantov.

Represívne opatrenia. Včasná diagnostika, hlásenie choroby, izolácia chorého na infekčnom oddelení. Kontakty chorého – zvýšený zdravotný dozor - 3 týždne od posledného kontaktu s chorým. Opakované vyšetrenia moču, stolice a duodenálnej šťavy pred prepustením z infekčného oddelenia až do 1 roka. V ohnisku – pátranie po prameni pôvodcu nákazy a faktoroch prenosu, vyhľadávanie osôb podozrivých z nákazy, preradenie osôb pracujúcich epidemiologicky závažných činnostiach, zvýšený zdravotný dozor, priebežná a záverečná ohnisková dezinfekcia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu