Salmonelóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 511 slov
Počet zobrazení: 1 501
Tlačení: 119
Uložení: 126

Salmonelóza

Charakteristika. Salmonelóza je zoonóza primárne postihujúca domáce i divo žijúce zvieratá. U človeka sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie s bolesťami brucha, nauzeou, vracaním, hnačkami a teplotou. V liečbe je dôležité podávanie tekutín a diéta. Podávanie antibiotík pri nekomplikovanom priebehu ochorenia predlžuje vylučovanie salmonel z organizmu. Nebezpečná je rýchla dehydratácia u dojčiat a starých osôb, u ktorých môže viesť zlyhaniu obličiek. Nákaza môže prebiehať naj hypertoxicky (cholera nostras) s náhlym uvoľnením väčšieho množstva endotoxínu so vznikom endotoxínového šoku. Niektoré sérovary salmonel sa môžu lokalizovať mimo črevného traktu ako napr. Salmonela Dublin, Panama, Wirchov a spôsobovať hnisavé zápaly kĺbov, kostí, meningov či už primárne alebo ako komplikácia gastroenteritídy. Vyvolávajú septikémie, ostitídy, meningitídy, artritídy,

nefritídy, empyém. Mimočrevné formy sa liečia antibiotikami. Tyfoidná forma salmonelózy sa klinicky prejavuje vysokou horúčkou, slabosťou, nechutenstvom, horúčkou, zväčšenou slezinou a pečeňou. Po prekonaní infekcie môže vzniknúť nosičstvo na obdobie niekoľkých týždňov až mesiacov.

Výskyt. Ochorenie sa vyskytuje počas celého roka sporadicky, ale aj v epidémiách hlavne v letných mesiacoch. Výskyt je celosvetový. Najvyššia chorobnosť je u detí do 1 roka.

Pôvodca nákazy

Pôvodcami ochorení sú baktérie salmonely. Známych je viac ako 2 500 sérovarov. Niektoré spôsobujú ochorenia u ľudí – S. agona, S. bredeney, S. infantis, S. typhimurium, S. enteritidis. Pre zvieratá sú patogénne S. galinárum, S. pulorum. Salmonely sú pomerne odolné voči vonkajšiemu prostrediu. Nachádzajú sa na kuchynskom náradí, pracovných plochách. Prežívajú chladenie aj mrazenie, pri rozmrazení výrobkov sa rozmnožujú pri teplote pri teplote - 37ºC. Sú odolné voči vyschnutiu, prežívajú v sušenom mlieku, mletej paprike. Vo vode 20-40 dní. Usmrcuje ich teplota 70ºC po dobu 20-30 minút. Termostabilné sérovary –

  1. enteritidis usmrcuje 10 minútový var. Na likvidáciu salmonel v prostredí sa používajú chlórové dezinfekčné látky.

Inkubačný čas závisí od infekčnej dávky a imunitného stavu organizmu. Priemerne je to 10 hodín s rozpätím 6-48 hodín.

Prameň pôvodcu nákazy. Najčastejšie zvieratá (hydina, ošípané, vtáky, hlodavce, doma chované plazy, korytnačky) s manifestne alebo latentne prebiehajúcou infekciou. Chorý človek alebo nosič je prameňom menej často.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – primárne – (suroviny z infikovaných zvierat), sekundárne – (kontaminované pri výrobe a manipulácií) infikované potraviny. Najčastejšími faktormi prenosu sú jedlá s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec – krémové zákusky, žemľovka s penou, zmrzlina, doma pripravované majonézy, majonézové šaláty. Vajcia môžu byť kontaminované na povrchu trusom, menej vo vnútri – transováriovo. K interhumánnemu prenosu dochádza iba pri hrubých nedostatkoch v osobnej hygiene, ošetrovateľskej technike a u vysoko vnímavých osôb – na novorodeneckých a nedonoseneckých oddeleniach.

Imunita. Po prekonaní ochorenia – krátkodobá, typovo špecifická. Vznikajú opakované infekcie.

Preventívne opatrenia. Zoohygienické opatrenia v chovoch zvierat, zabezpečenie nezávadných krmív, opatrenia pri výrobe, spracovaní, skladovaní a distribúcií potravín. Vzdelávanie zamestnancov v potravinárstve a hromadnom stravovaní – dodržiavanie HACCP. Zdravotná výchova obyvateľstva na zabránenie skríženej kontaminácie v domácnostiach. Dodržiavanie 10 zlatých pravidiel SZO k ochrane pred črevnými nákazami. Prevencia prenosu nákazy zo zvierat. Osobná hygiena.

Represívne opatrenia. Včasná diagnostika a hlásenie choroby. Pátranie po prameni a faktoroch prenosu spoločne s veterinárnou službou. Bakteriologické vyšetrovanie podozrivých potravín. Vyhľadávanie osôb podozrivých z nákazy a ich vylúčenie z epidemiologicky závažných činností až do troch negatívnych výterov stolice odobratých 3 dni po sebe, ohnisková dezinfekcia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#epidemiologická štúdia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu