Kampylobakterióza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 434 slov
Počet zobrazení: 1 713
Tlačení: 143
Uložení: 132

Kampylobakterióza

Charakteristika. Je to zoonóza – bakteriálna alimentárna nákaza. Klinicky ochorenie prebieha pod obrazom akútnej gastroenteritídy s teplotou do 40ºC, malátnosťou, bolesťami hlavy, svalov, bolesťami brucha, nauzeou, vracaním a hnačkami často hlienovitými, alebo s prímesou krvi. Liečba – prívod dostatočného množstva tekutín – rehydratácia. Po ústupe klinických príznakov môže nosičstvo pretrvávať niekoľko dní až týždňov. Komplikácie choroby sa prejavujú zápalom kĺbov, žlčníka, mozgových blán, hemolytickou anémiou a Guillanovým-Barrého syndrómom.

Výskyt. Choroba sa počas roka vyskytuje na celom svete – sporadicky, ale aj epidemicky. V SR je počet evidovaných prípadov ovplyvnený úrovňou laboratórnej diagnostiky a dostupnosťou transportných médií. Sezónnosť výskytu je v letných mesiacoch.

Pôvodca nákazy. Baktéria Campylobacter. Ochorenia u ľudí spôsobujú najčastejšie Campylobacter jejuni a menej často Campylobacter coli. Campylobacter jejuni sa vyskytuje v črevách všetkých teplokrvných zvierat. V SR spôsobuje až 95% ochorení na kampylobakteriózu.

Inkubačný čas – 1-10 dní, priemerne 3 dni.

Prameň pôvodcu nákazy. Zo zvierat – najčastejšie hydina – premorenosť až 60%. Z hľadiska možnosti nákazy človeka je dôležitá hydina, ktorá prekonáva črevnú infekciu bez klinických príznakov ochorenia. Kampylobaktery sa dlhodobo udržiavajú na povrchu tela hydiny. Premorené sú ošípané, ovce, dobytok, psy a mačky.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – primárne – a sekundárne kontaminované potraviny – najčastejšie hydinové mäso a vnútornosti, ktoré sú nedostatočne tepelne upravené, nepasterizované mlieko, syr z nepasterizovaného mlieka – ovčí syr konzumovaný na salašoch. Interhumánny prenos pri nedodržaní zásad osobnej hygieny – prenos kontaminovanými rukami, najmä po hraní s infikovanými psami a mačkami, kontaminovanou pitnou vodou. Aj jedna kvapka šťavy z mäsa nakazenej hydiny stačí na vyvolanie ochorenia u človeka. Zriedkavý je aj transplacentárny prenos z gravidnej ženy na plod.

Imunita. Po prekonaní choroby je krátkodobá.

Preventívne opatrenia. So surovým mäsom a vnútornosťami manipulovať ako keby boli kontaminované kampylobaktermi. Po nákupe ich vložiť do plastikových vreciek a zabrániť styku s ostatnými potravinami, čo najskôr ich uskladniť v chladničke, po spracovaní umyť za použitia teplej vody a saponátu pracovnú dosku a kuchynské náčinie, zabrániť krížovej kontaminácií iných potravinových článkov, mäso dostatočne tepelne spracovať pri TT 77ºC, nejesť tepelne nedostatočne spracované produkty z mäsa a z vnútornosti, nejesť surové vajcia a jedlá, ktoré obsahujú surové vajcia, nepiť neupravené mlieko, starostlivo si umyť ruky mydlom a teplou vodou pred prípravou stravy a po jej skončení, viesť detí k návykom – osobná hygiena – umývanie rúk po použití toalety a po skončení hry s domácimi zvieratami.

Represívne opatrenia. Včasná diagnostika a hlásenie choroby. Pátranie po prameni a faktoroch prenosu spoločne s veterinárnou službou. Bakteriologické vyšetrovanie

podozrivých potravín. Vyhľadávanie osôb podozrivých z nákazy a ich vylúčenie z epidemiologicky závažných činností až do troch negatívnych výterov stolice odobratých 3 dni po sebe, ohnisková dezinfekcia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#osobná hygiena


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu