Dyzentéria

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 255 slov
Počet zobrazení: 1 426
Tlačení: 120
Uložení: 109

Dyzentéria

Charakteristika. Úplavica – je to akútne hnačkové ochorenie s vodnatou stolicou s prímesou hlienu a krvi (v ťažkých prípadoch), bolesťami brucha, tenezmami (bolestivé nutkanie na stolicu), vracaním, horúčkou, slabosťou. Najťažšia forma prebieha ako hemolyticko-uremický syndróm.

Výskyt. Celosvetový s vysokou úmrtnosťou v rozvojových krajinách. V SR má choroba klesajúci trend. Vyskytuje sa sporadicky i epidemicky.

Pôvodca nákazy. Baktérie shigelly. Delia sa do štyroch skupín. V našich podmienkach ochorenie najčastejšie vyvolávajú Shigella flexneri a Shigella sonnei. Produkujú toxíny a sú citlivé na vonkajšie prostredie, vyschnutie i bežné dezinfekčné látky.

Inkubačný čas – 1-7 dní, priemerne 2-3 dni.

Prameň pôvodcu nákazy. Chorý človek alebo rekonvalescentný nosič.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – kontaminované potraviny, voda, mlieko, kontaminované predmety, kontaminácia biologickým vektorom – muchy. Priamy kontakt s chorým – pri fekálno-orálnom prenose. Na vyvolanie ochorenia stačí aj malá infekčná dávka. Dyzentéria je typická choroba špinavých rúk.

Imunita. Krátkodobá a typovo špecifická.

Preventívne opatrenia. Zabezpečenie osobnej hygieny – umývanie rúk. Zabezpečiť nezávadnú pitnú vodu, potraviny. Nezávadná likvidácia odpadu a odpadových vôd. Zdravotná výchova obyvateľstva.

Represívne opatrenia. Včasná diagnostika a hlásenie ochorenia. Izolácia chorého doma pokiaľ si jeho zdravotný stav nevyžaduje hospitalizáciu. Aktívne vyhľadávanie chorých, pátranie po prameni pôvodcu nákazy a faktoroch prenosu. Vylúčenie podozrivých z nákazy z epidemiologicky závažných činností – nariadenie karanténnych opatrení – 3 odbery stolice za sebou na bakteriologické vyšetrenie. V detských kolektívoch sa nariaďuje zvýšený zdravotný dozor a sledovanie zdravotného stavu detí po dobu 5 dní od posledného kontaktu s chorým. Vylúčenie chorých z kolektívu do 3 negatívnych výterov. Ohnisková dezinfekcia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu