Yersinióza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 236 slov
Počet zobrazení: 1 787
Tlačení: 130
Uložení: 121

Yersinióza

Charakteristika. Črevné hnačkové ochorenie často s prímesou krvi v stolici. Infekcia môže prebiehať aj inaparentne (bez klinických príznakov). Asi mesiac po prekonaní ochorenia sa môžu objaviť bolesti kĺbov.

Výskyt. Ochorenie sa vyskytuje počas celého roka na celom svete sporadicky alebo v menších epidémiách. Sezónnosť výskytu je v zimných mesiacoch. Ochorenia sa častejšie vyskytujú v súvislosti so zakáľačkami.

Pôvodca nákazy. Sú to baktérie z rodu Yersinia. Majú schopnosť rozmnožovať sa pri chladničkovej teplote. U ľudí spôsobuje ochorenia Yersinia. enterocolitica – sérotypy O3, O8 a O9.

Inkubačný čas – 4-7 dni.

Prameň pôvodcu nákazy. Sú to rôzne druhy zvierat – ošípané, hlodavce, zajace, ovce, hovädzí dobytok.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – kontaminované bravčové mäso a vnútornosti. Kontaminované ruky pri práci s bravčovým mäsom. Kontaminované hračky, cumlíky, detské fľašky. Kontaminovaná pitná voda, nepasterizované mlieko, mliečne produkty, ovocné šťavy, ľadový šalát. Prenos kontaktom s infikovanou osobou, zvieratami.

Imunita. Krátkodobá.

Preventívne opatrenia. Opatrenia zamerané proti faktorom prenosu nákazy, zdravotná výchova obyvateľstva, umývanie rúk po práci s bravčovým mäsom a vnútornosťami. Zabrániť kríženej kontaminácií surových a hotových jedál. Zabrániť dlhšiemu skladovaniu potravín v chladničkách – pri tejto teplote sa môže zvýšiť riziko nákazy.

Represívne opatrenia. Včasná diagnostika a hlásenie choroby. Pátranie po prameni a faktoroch prenosu spoločne s veterinárnou službou. Bakteriologické vyšetrovanie podozrivých potravín. Vyhľadávanie osôb podozrivých z nákazy a ich vylúčenie z epidemiologicky závažných činností až do troch negatívnych výterov stolice odobratých 3 dni po sebe, ohnisková dezinfekcia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu