Stafylokoková enterotoxikóza
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 1 677
Uložení: 152
Stafylokoková enterotoxikóza
Charakteristika. Začína náhle prudkými bolesťami brucha, úporným vracaním, prípadne hnačkami, zvyčajne bez teplôt. V ťažkých prípadoch dochádza k poklesu teploty až ku kolapsu. Napriek priebehu ochorenia – dochádza rýchlo k úprave zdravotného stavu.
Výskyt. Vyskytuje sa na celom svete – sporadicky, ale aj epidemicky.
Pôvodca nákazy. Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), produkujúci termostabilný enterotoxín.
Inkubačný čas – 2 – 22 hodín.
Prameň pôvodcu nákazy. Najčastejšie človek so zápalovým ložiskom na koži, zápalom horných dýchacích ciest spôsobeným zlatým stafylokokom. Menej často zviera.
Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – rôzne potraviny s obsahom toxínu.
Imunita. Neexistuje.
Preventívne opatrenia. Dostatočne tepelné spracovanie potravín a zabránenie ich kontaminácie. Vzdelávanie potravinárov a dodržiavanie hygienických postupov pri výrobe, príprave, manipulácií a skladovaní potravín. Podávanie jedál ihneď po príprave.
Represívne opatrenia. Hlásenie choroby. Odhalenie podozrivých potravín, ich vyšetrenie a stiahnutie z distribúcie.
Podobné práce | Typ práce | Rozsah | |
---|---|---|---|
Stafylokoková enterotoxikóza | Ostatné | 236 slov |