Stafylokoková enterotoxikóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 135 slov
Počet zobrazení: 1 677
Tlačení: 143
Uložení: 152

Stafylokoková enterotoxikóza

Charakteristika. Začína náhle prudkými bolesťami brucha, úporným vracaním, prípadne hnačkami, zvyčajne bez teplôt. V ťažkých prípadoch dochádza k poklesu teploty až ku kolapsu. Napriek priebehu ochorenia – dochádza rýchlo k úprave zdravotného stavu.

Výskyt. Vyskytuje sa na celom svete – sporadicky, ale aj epidemicky.

Pôvodca nákazy. Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), produkujúci termostabilný enterotoxín.

Inkubačný čas – 2 – 22 hodín.

Prameň pôvodcu nákazy. Najčastejšie človek so zápalovým ložiskom na koži, zápalom horných dýchacích ciest spôsobeným zlatým stafylokokom. Menej často zviera.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – rôzne potraviny s obsahom toxínu.

Imunita. Neexistuje.

Preventívne opatrenia. Dostatočne tepelné spracovanie potravín a zabránenie ich kontaminácie. Vzdelávanie potravinárov a dodržiavanie hygienických postupov pri výrobe, príprave, manipulácií a skladovaní potravín. Podávanie jedál ihneď po príprave.

Represívne opatrenia. Hlásenie choroby. Odhalenie podozrivých potravín, ich vyšetrenie a stiahnutie z distribúcie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu