Trichinelóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 217 slov
Počet zobrazení: 1 553
Tlačení: 117
Uložení: 113

Trichinelóza

Charakteristika. Alimentárna nákazaOchorenie klinicky prebieha v dvoch fázach. Klinické príznaky v prvej fáze - črevnej - nevoľnosť, hnačky, vracanie, kolikové bolesti brucha, edémom, vyrážkou na hrudníku a končatinách, TT – 40-41°C. Druhá fáza – svalová – bolesti priečne pruhovaného svalstva a to najmä na tlak a pri pohybe.

Výskyt. Výskyt – celosvetový, v malých epidémiách po konzumácií nedostatočne tepelne spracovaného bravčového mäsa.

Pôvodca nákazy. Trichinella spiralis – svalovec stočený.

Inkubačný čas – závisí od infekčnej dávky. Po požití larvy trichinelly – 8 dní.

Prameň pôvodcu nákazy. Cicavce – divožijúce, na Slovensku – diviak, líška, medveď. Domáce zvieratá – pes, mačka, malé hlodavce.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Z človeka na človeka sa nákaza neprenáša. Faktorom prenosu – najčastejšie tepelne neupravené mäso, nedostatočne upravené mäso. Na Slovensku prostredníctvom klobás a iných údených výrobkov – solenie a údenie larvy trichinel neusmrcuje.

Imunita. Žiadna.

Preventívne opatrenia. Dôkladná tepelná úprava jedál pri teplote 60°C parazita usmrcuje, rovnako aj hlboké zmrazenie (– 20°C po dobu 2-3 týždňov). Ochrana domácich chovov pre divožijúcimi zvieratami. Deratizácia v okolí domácich chovov. Je zakázané kŕmiť surovým mäsom domáce zvieratá. Zdravotná výchova obyvateľstva - drobnochovateľov zameraná na dodržiavanie správnej technológie prípravy mäsa a mäsových výrobkov.

Represívne opatrenia. Pátranie po faktoroch prenosu - podozrivých výrobkoch a ich účinné zneškodňovanie. Vyhľadávanie podozrivých z nákazy a choroby. Pátranie po zvieratách, ktoré môžu byť nakazené.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#trichinelóza


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu