Echinokokóza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 165 slov
Počet zobrazení: 1 400
Tlačení: 123
Uložení: 121

Echinokokóza

Charakteristika. Alimentárna nákaza. Symptomatológia závisí od lokalizácie a mechanického pôsobenia cýst a celkovej reakcie organizmu. Cysty sa vyvíjajú až niekoľko rokov. Infekcia prebieha asymptomaticky - bez príznakovo. Cysty sú prítomné v pečeni, obličkách, srdci, mozgu, kostiach - kĺboch. Pripomínajú rastúci nádor. Cysty v pečeni vyvolávajú tráviace ťažkosti, pri zväčšení cysty aj dýchacie ťažkosti. Cysty v mozgu spôsobujú vnútrolebkový tlak.

Výskyt. Ochorenie sa vyskytuje celosvetovo pri úzkom kontakte ľudí a infikovaných psov. Pôvodca nákazy. Echinococcus granulosus a Echinococcus multilocularis – larvárne štádium. Inkubačný čas – 5 – 12 mesiacov až niekoľko rokov.

Prameň pôvodcu nákazy. Pes, psovité šelmy, medzihostiteľ – človek.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. K infekcii človeka dochádza priamym kontaktom s infikovaným psom alebo nepriamo kontaminovanou vodou, potravinami, pôdou, Prenos z človeka na človeka nie je možný.

Imunita. Nevzniká.

Preventívne opatrenia. Zdravotná výchova – dehelmintácia psov, zníženie expozície psím výkalom, osobná hygiena pri kontakte so psom. Prerušiť proces šírenia nákazy. Osobná hygiena pri profesionálnej expozícií.

Represívne opatrenia. Chirurgická liečba postihnutého miesta. V ohnisku nákazy liečenie psa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu