Infekcie vyvolané Escherichia coli

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 176 slov
Počet zobrazení: 1 251
Tlačení: 102
Uložení: 111

INFEKCIE VYVOLANÉ ESCHERICHIA COLI

Charakteristika. Vyvolávajú choroby s postihnutím gastrointestinálneho traktu, ale aj iné 4infekcie ako sepsy, meningitídy, močové infekcie. Najčastejšie príznaky gastrointestinálneho traktu – akútne hnačky u detí do 2 rokov.

Výskyt. Výskyt je celosvetový, sporadicky.

Pôvodca nákazy. E. coli. Ničí ich var pri teplote 60ºC za 30 minút. Sú súčasťou baktériovej flóry ľudského čreva.

Inkubačný čas – niekoľko hodín až 3-8 dni.

Prameň pôvodcu nákazy. U gastrointestinálnej formy – chorý človek alebo nosič. V niektorých prípadoch aj hospodárske zvieratá.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Fekálno-orálny prenos. Faktor prenosu – kontaminované potraviny, voda. Pri nozokomiálnych (nemocničných) nákazách – kontaminované predmety. Častý je prenos z človeka na človeka.

Imunita. Krátkodobá a typovo špecifická.

Preventívne opatrenia. Zvyšovanie hygienickej úrovne. Kontrola vodných zdrojov, nezávadná likvidácia odpadu a odpadových vôd. Zabrániť fekálnemu znečisteniu potravín v celom potravinovom reťazci. Dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu a bariérovej ošetrovateľskej techniky na nedonoseneckých oddeleniach.

Represívne opatrenia. Ohnisková dezinfekcia. Pátranie po prameni nákazy a faktoroch prenosu. Chorí a podozriví z nákazy sa vylučujú z epidemiologicky závažných činnosti do 3 negatívnych výterov stolice.

Gastroenteritídy vírusového pôvodu

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu