Vírusová hepatitída B

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 243 slov
Počet zobrazení: 1 477
Tlačení: 129
Uložení: 117

Vírusová hepatitída B

Charakteristika. Hepatitída B sa klinicky prejavuje podobne ako hepatitída A. Prítomné sú gastrointestinálne príznaky (únava, malátnosť, nauzea, vracanie, ikterus, tmavý moč, svetlá stolica), príznaky podobné chrípke, bolesti kĺbov, kožné i neurologické prejavy. Príznaky sú intenzívnejšie ako pri hepatitíde A. Choroba môže prejsť do chronicity, s možnosťou vznikupečeňovej cirhózy alebo hepatocelulárneho karcinómu. Za chronickú sa hepatitída B považuje vtedy ak pretrváva prítomnosť vírusu v stolici dlhšie ako 6 mesiacov – nosičstvo.

Výskyt. Vyskytujú sa na celom svete. Pôvodca nákazy. Vírus hepatitídy B. Inkubačný čas – 60 – 180 dní.

Prameň pôvodcu nákazy. Človek zvyčajne nosič vírusu alebo chorý človek.

Mechanizmus prenosu – inokulácia. K prenosu najčastejšie dochádza parenterálne – po poranení predmetom kontaminovaným krvou HBsAg pozitívnej osoby a sexuálnou cestou.

Faktory prenosu – krv a ňou kontaminované ihly, striekačky, ihly na tetovanie.

Imunita. Po prekonaní infekcie, alebo po očkovaní.

Preventívne opatrenia. Aktívna imunizácia (očkovanie) – od roku 1998 sa očkujú proti hepatitíde typu B všetci novorodenci. Očkovanie zdravotníckych pracovníkov vo zvýšenom riziku nákazy. Očkovanie pacientov zaradených na dialýzu, diabetikov. Očkovanie osôb s rizikovým správaním. Preventívne vyšetrovanie darcov krvi, orgánov, derivátov, tkanív, vyradenie pozitívnych osôb z darcovstva.

Dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu v zdravotníckych zariadeniach. U kontaktov s chronickou hepatitídou B ich vyšetrenie a v prípade negatívnych výsledkov – očkovanie proti VHB.

Represívne opatrenia. Izolácia chorého na infekčnom oddelení. Kontaktom chorého sa nariadi lekársky dohľad – 180 dní. Pátranie po prameni nákazy- ich očkovanie proti hepatitíde

  1. Vyšetrovanie darcov, ktorých krv bola podaná chorému v inkubačnom čase pred chorobou.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu