Horúčka Hantaan s renálnym a pulmonálnym syndrómom

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 209 slov
Počet zobrazení: 1 174
Tlačení: 117
Uložení: 120

Horúčka Hantaan s renálnym a pulmonálnym syndrómom

Charakteristika. Horúčka Hantaan má dva klinicky rôzne obrazy s renálnym a pulmonálnym syndrómom. Klinický priebeh ochorenia infekcie s renálnym syndrómom – horúčka, bolesti hlavy, nauzea, petechie po tele, krvácanie z nosa a ďasien, pokles tlaku krvi, akútne zlyhanie obličiek až šok. Klinický priebeh ochorenia infekcie s pulmonálnym syndrómom – akútne respiračné ochorenie s horúčkou, bolesti vo svaloch a zažívacom trakte. Môže prejsť do vážnejšieho respiračného a hemodynamického kolapsu, poklesu tlaku krvi až šoku. Patrí do skupiny zoonóz.

Výskyt. V Európe a Ázii sa vyskytuje hantaan horúčka s renálnym syndrómom. V Amerike sa vyskytuje hantaan horúčka s pulmonálnym syndrómom.

Pôvodca nákazy. Hantaanvírus. V Európe sa vyskytujú Hantaan, Puumala, Dobrava, Tula.

Inkubačný čas – priemerne 2-4 týždne.

Prameň pôvodcu nákazy. Hlodavce, potkany, netopiere, vtáky, ktorí pernamentne vylučujú vírus močom a slinami.

Prenos pôvodcu nákazy. Vdýchnutím prachu kontaminovaného močom hlodavcov. Priamy kontakt s exkrementami hlodavcov – výskyt počas žatvy a v zime po presťahovaní hlodavcov do ľudských obydlí. Kontakt človeka so zvieratami, ktoré vylučujú vírus. Choroba saneprenáša z človeka na človeka.

Imunita. Neznáma.

Preventívne opatrenia. Ochrana osôb pred hlodavcami, ochrana pred ich vniknutím do ľudských obydlí. Opatrenia na zamedzenie vzniku aerosolu z ich výlučkov. Bezpečné skladovanie potravín. Deratizácia a ohnisková dezinfekcia.

Represívne opatrenia. Izolácia chorého a jeho liečba. Hlásenie choroby.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu