Slezinová sneť, Antrax

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 330 slov
Počet zobrazení: 1 753
Tlačení: 139
Uložení: 130

Slezinová sneť, Antrax

Charakteristika. Je to zoonóza domácich zvierat, u ktorých je choroba sprevádzaná vysokou úmrtnosťou.

U človeka prebieha v troch formách v závislosti od vstupnej brány infekcie. Kožná – vzniká svrbivá pustula alebo pľuzgierik s krvavým až hnisavým obsahom. Pustula sa zväčšuje, vzniká nekrotický vred s čiernym priškvarom na spodine. Pľúcna vzniká po inhalácií kontaminovaného prachu - je najnebezpečnejšia, po chrípkových príznakoch nastupuje pneumónia s hemoragiou, pleuritída, hemotorax. Črevná je sprevádzaná hnačkami a peritoneálnym dráždením.

Výskyt. Vo svete sa vyskytuje sporadicky najmä u profesionálne exponovaných osôb – veterinárov, pracovníkov kafilérií, pri spracovaní produktov zo zvierat dovezených z oblastí výskytu antraxu, vo farmárskych oblastiach – Severná Amerika. Na Slovensku je výskyt ojedinelý. V Európe – sporadický.

Pôvodca nákazy. Bacillus anthracis – anaeróbna sporulujúca palička. V sporulujúcom stave vydrží roky v pôde. Odolné na teplo a chlad, na dezinfekčné látky. Liečba antibiotikami.

Inkubačný čas – 1-6 dní, môže byť aj dlhšia.

Prameň pôvodcu nákazy. Bylinožravcepredovšetkým hovädzí dobytok, ovce, kozy, kone, ošípané, všetky teplokrvné zvieratá, vtáky. Zvieratá sa infikujú na pasienkoch a lúkach zamorených chorými alebo uhynutými – zakopanými zvieratami. Pri stúpaní spodnej vody a pri výkopoch sa môžu dostať na povrch aj spóry zo starých kadaverov. Ochorenie zvierat má ťažký klinický priebeh a vysokú úmrtnosť.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – priamy kontakt s chorými zvieratami, inhaláciou aerosolu - v kontaminovanom prostredí spórami, nepriamo - s ich produktmi (koža,vlna, srsť), ingesciou - spórami kontaminovaných potravín.

Imunita. Celoživotná.

Preventívne opatrenia. Veterinárne – kontrola zvierat a ich produktov dovážaných zo zahraničia, protiepizootické opatrenia v ohnisku nákazy, likvidácia tiel uhynutých zvierat. Používanie osobných ochranných pracovných pomôcok u pracovníkov profesionálne vystavených riziku nákazy, zabezpečenie bezprašnej prevádzky, dekontaminácia rizikového materiálu autoklávovaním pri 121°C, 30 min., resp. použitie 4% formaldehydu, resp. 2% glutaraldehydu – 12 hod.

Represívne opatrenia. Hospitalizácia chorých na infekčnom oddelení, kde sa predpokladá možný prenos z človeka na človeka pri pľúcnej forme. Zamedziť šírenie nákazy dekontamináciou prostredia. Aktívne vyhľadávanie podozrivých z nákazy a ich podrobenie liečbe antibiotikami, ak sa potvrdí, že išlo o nákazu B. anthracis ATB liečba trvá 50 dní.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu