Pomalé vírusové infekcie CNS

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 253 slov
Počet zobrazení: 1 499
Tlačení: 124
Uložení: 128

Pomalé vírusové infekcie CNS

Charakteristika. Do tejto skupiny patria prenosné choroby s dlhým inkubačným časom, ktoré vážne poškodzujú CNS a sú zatiaľ nevyliečiteľné. Podľa ich pôvodcu sa rozdeľujú na dve skupiny. Vyskytujú sa ojedinele.

CREUTZFELDOVÁ-JACOBOVÁ CHOROBA (CJch) - klasický variant.

Charakteristika. Nákaza, u ktorej sa pôvodca ochorenia nachádza u infikovaných osôb len v CNS. Klinické prejavy začínajú poruchami pamäti, zmätenosťou, ataxiou - poruchami koordinácie pohybov, vzniká progredujúca demencia, kŕče, chudnutie a bezvedomie. Smrť nastáva za 2-12 mesiacov (najčastejšie 3-6 mesiacov) od začiatku choroby.

Výskyt. Nákaza sa vyskytuje po celom svete. Prevažujú sporadické choroby bez zistenia príčiny. Sú známe familiárne – rodinné výskyty, ktoré môžu byť dôsledkom mutácie priónového génu lokalizovaného u človeka na chromozóme 20.

Inkubačný čas – 15 mesiacov až viac ako 20 rokov.

Prameň pôvodcu nákazy. Človek.

Prenos pôvodcu nákazy. Nervovým tkanivom pri transplantácii rohovky, pri hormonálnej terapii rastovým hormónom, gonádotropínmi, kontaminovanými nástrojmi pri neurochirurgických výkonoch.

Imunita. Nie je známa.

Preventívne a represívne opatrenia. Hlásenie chorých a podozrivých z choroby, vyhľadávanie osôb v riziku (genetické vyšetrenie na prítomnosť špecifickej mutácie). Vylúčenie zdravých nosičov genetickej mutácie z rodín s výskytom CJch z darcovstva tkanív a orgánov. Kontrola rizika prítomnosti priónovej infekcie u darcov tkanív a orgánov určených na transplantáciu, kontrola hormonálnych prípravkov (transplantácia, hormonálna liečba v osobnej anamnéze, (rodinná anamnéza, prípadne genetické vyšetrenie).

Na neurochirurgických oddeleniach po stereotaktických úkonoch a po ošetrení otvorených poranení CNS používanie jednorazových pomôcok a sterilizovanie nástrojov autoklávovaním (134°C, 300 kPa, 30 min.) po predchádzajúcej mechanickej očiste. Dekontaminácia použitých materiálov ponorením do chlórnanu sódneho a hydroxidu sódneho NaOH.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu