Pšenica

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 08.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 523 slov
Počet zobrazení: 4 122
Tlačení: 352
Uložení: 461
Pšenica
 
1.1. Zdroj všetkých nevyhnutných živín
Je takmer kompletnou potravinou, ktorá poskytujte ľudskému organizmu všetky potrebné živiny, ktoré potrebuje k tomu, aby dobre prosperoval. Chýba len vitamín C, provitamín A a vitamín B12, ktorý chýba všetkým potravinám rastlinného pôvodu. Všetky ostatné živiny (vrátane vlákniny), sa v nej nachádzajú a všetky okrem tukov a vápnika majú v nej aj dostatočné zastúpenie.

1.2 Lieči nervové ochorenia
Pšenica obsahuje najviac fosfátov vyživujúcich nervy spomedzi všetkých obilnín. Jej liečivé účinky sa preto účinne využívajú pri liečení:
· únavy
· depresie
· stresu
· nervozity

1.3 Účinné látky
· Uhľohydráty: V pšenici sa nachádzajú vo forme škrobu a sú zastúpené až 76 percentami. Veľký podiel vlákniny v zrne spôsobuje, že glukóza zo škrobu do krvi uvoľňuje len veľmi pomaly a nevyvoláva v nej náhle zmeny hladiny glukózy. Z toho dôvodu diabetici znášajú celozrnnú múku lepšie, ako bielu.
· Bielkoviny: Proteíny pšenice obsahujú veľa gluténu (lepku) – to je bielkovinový obsah endospermu, čiže biela múka bez klíčkov a otrúb. Práve glutén spôsobuje dobré kysnutie cesta. Nevýhodou je, že u niektorých jedincov vyvoláva alergiu. Výsledkom je celiakia u detí a malabsorbčný syndróm u dospelých. Hoci pšenica obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je v nej mierne znížený obsah lyzínu. Preto je vynikajúce kombinovať pšenicu so strukovinami alebo mliečnymi výrobkami, čím podstatne zvýšime kvalitu proteínov v gluténe.
· Tuky: Pšenica obsahuje len necelé 2% tukov, z toho viac ako polovica sa nachádza v otrubách a klíčkoch. Prevažnú časť tukov tvorí kyselina linolová, ktorá priaznivo pôsobí na tvorbu nervového tkaniva, rast organizmu a tvorbu a obnovovanie pokožky, vlasov a nechtov.
· Vláknina: Pšenica obsahuje 13 % prevažne nerozpustnej vlákniny  obsiahnutej zväčša v otrubách. Vďaka nej má pšenica silný laxatívny účinok.
· Minerály: Pšenica poskytuje dostatok fosforu, horčíka, železa, draslíka a má tiež veľa zinku, medi a mangánu.
· Vitamíny: Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, najmä B1, B2, B6, niacínu, folátov a vitamínu E. Klíčky a otruby sú na vitamíny oveľa bohatšie ako endosperm.

1.4 Dopĺňa v organizme potrebné živiny
Pre jej vysokú výživnosť a zvýšenú potrebu živín sa odporúča jej hojná konzumácia v detstve, v období dospievania, u študentov pri psychickom vypätí, v tehotenstve, pri dojčení, pri oslabenom organizme, na zotavenie po chorobe. Keďže je skvelým zdrojom energie (330 kcal/100g) - vynikajúco prospieva i športovcom. Pšenica je bohatá na vitamíny skupiny B, čo umožňuje glukóze, ktorá sa uvolňuje zo škrobu podstatne  jednoduchšie  vstúpiť do procesu látkovej premeny.

1.5 Pozitívne pôsobí na ľudský organizmus
Pšenica je veľmi ľahko stráviteľná a telo na získanie živín z nej potrebuje vyvinúť len minimálne úsilie. Pšenica účinne reguluje pohyb čriev a pôsobí ako preháňadlo. Preto všetci, ktorí trpia zápchou, by mali každý deň konzumovať celozrnnú pšenicu v akejkoľvek forme.
Pravidelná konzumácia pšenice chráni pred:
· divertikulózou (črevné výdute)
· hemoroidmi 
· rakovinou hrubého čreva
· ekzémami
· bolesťami hlavy
spôsobenými autointoxikáciou (sebaotravou) –  
- dôsledok neliečenej zápchy

1.6 Lieči chronické choroby

Dostatok celozrnnej pšenice a múky v stravovaní chráni pred vznikom tzv. civilizačných chorôb, ktoré v mnohých prípadoch vznikajú z rafinovanej potravy. Patrí tu: cukrovka, reuma, artérioskleróza a rakovina. Celozrnná múka má škrob, bielkoviny, tuk aj vlákninu v správnom pomere a je priam nabitá vitamínmi a minerálmi. Rafinovaním sa z múky odstráni 24 známych minerálov a vitamínov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pšenica #muka, jej vyuzitie #co prospieva obehovej sustave #škrob #pšenice #pšnica


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu