Pravý čaj

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 09.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 153 slov
Počet zobrazení: 3 692
Tlačení: 379
Uložení: 361
Pravý čaj
Všetky pravé čaje pochádzajú z rovnakej rastliny – Camellia Sinensis. Účinky čaju na ľudský organizmus sú mnohostranné. Číňania, u ktorých má pitie čaju tradíciu niekoľko tisíc rokov, ho od pradávna považovali za liečivý nápoj. Tieto vlastnosti sa však pričítavajú predovšetkým zelenému čaju, ktorého pitie je v mnohých ázijských krajinách pomerne rozšírené. Na rozdiel od čierneho čaju sa pri jeho spracovaní neporušujú a nefermentujú čajové lístky, ktoré sa rýchlo po zbere sušia. Odborníci dokazujú, že zelený čaj má zhruba desaťnásobný obsah vitamínov v porovnaní s čajom čiernym. Poznatky mnohých vedeckých pracovníkov a inštitúcií zaoberajúcich sa skúmaním účinkov čaju však ukazujú, že podobné účinky má aj pitie čierneho (tmavého)čaju.

Čaj obsahuje takmer stotridsať chemických látok, z ktorých najvýznamnejšie sú triesloviny: katechíny, polyfény a ich zlúčeniny, ktoré sa vyznačujú vysokou biologickou aktivitou. Účinkom trieslovín sa zvýšená priepustnosť kapilár dostáva na normálnu úroveň, vracia sa pružnosť a priepustnosť ich stenám, triesloviny pomáhajú pri kapilárnom krvácaní, kapilárnych toxikózach, reumatickom zápale, pri vysokom krvnom tlaku a skorbute. Čaj prevyšuje svojim účinkom všetky známe lieky pre posilnenie činnosti kapilár. Čajové triesloviny blahodarné ovplyvňujú aj tráviaci trakt, pretože sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Dodávajú čaju trpkú príchuť. V rôznych druhoch čaju je obsah trieslovín rozdielny. Najviac ich obsahuje zelený čaj, v ktorom je ich zhruba 10-27%, menej je ich v čiernom čaji, u ktorého sa uvádza 5-12%. Listy z čajovníkov rastúcich vo vysokohorských polohách majú obyčajne viac trieslovín. Množstvo trieslovín v čajovom nápoji môžeme ovplyvňovať aj jeho prípravou. Keď zalejeme čaj vriacou vodou a necháme ho lúhovať asi 2-3 minúty, z čaju sa uvoľnia predovšetkým aromatické látky. Pri predĺžení času lúhovania na 5-6 minút vylúhujeme aj triesloviny. To samozrejme okrem priaznivého účinku trieslovín v náleve ovplyvňuje aj chuť čaju, ktorý má potom ostrú, trpkastú až zvieravú chuť. Nepriaznivý účinok trieslovín na chuť čaju môžeme znížiť aj pridaním mlieka do čaju. Bolo dokázané, že pitie čaju pred tučným jedlom a po ňom zabraňuje
zvyšovaniu tukotvorných lipidov. Čaj má aj priaznivé účinky v boji proti infarktu, mŕtvici a trombóze. Zaujímavý je účinok čaju druhu Pu-Erh. Teraz sa predáva bežne ako čínsky „čaj na chudnutie“.

Rakovina: Vysoké percento prítomného selénu v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čaj celkom zastavuje syntézu nitrosamínov, ktoré vyvolávajú v tele rakovinu. Bolo dokázané, že čajové polyfenoly zvyšujú počet bielych krviniek, ktoré sú vojakmi v boji proti infekciám. Zelený čaj upravuje hyperfunkciu štítnej žľazy, bráni vzniku leukémie po vplyve radiácie. Je celkom zrejmé, že čaj podporuje svojimi liečivými a preventívnymi schopnosťami dlhovekosť. Od nepamäti považovali Číňania čaj za základnú prísadu do elixíru nesmrteľnosti. Pravidelné pitie čaju (najmä zeleného) zvyšuje odolnosť proti rakovine pečene, hrubého čreva a pľúc. Vedecké výskumy dokazujú, že čaj posilňuje imunitný systém a má vplyv na dlhovekosť. Samotná chuť čaju je len jednou zo slastí, ktoré ponúka.

Zubný kaz: mnoho zubárov odporúča pitie čaju. V niekoľkých šálkach silného čaju je obsiahnutá denná dávka troch miligramov fluoridu, ktoré potrebuje ľudský organizmus. (v zelenom čaji je ho dvakrát viac ako v čiernom). Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu, ktorá je tak odolnejšia proti tvoreniu kazu. Zistilo sa, že čajové polyfenoly viažu baktérie v ústach skôr, ako sa môže vytvoriť zubný povlak.

Vitamíny: Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, hlavne B1 a B2, ďalej A, C a P. Obsahom vitamínu P nemá medzi rastlinami obdobu. Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej, čím sa posilňuje odolnosť organizmu voči infekčným chorobám. Odvar zeleného čaju úspešne pomáha liečiť cukrovku. Okrem toho čajové katechíny normalizujú činnosť ochrannej črevnej mikroflóry a obmedzujú vývin hnisavého procesu v tráviacom trakte.

Bakteriálne infekcie: Zelené čaje majú silnejšie účinky ako čaje čierne. Pôsobia proti mnohým typom baktérií, vrátane tých, ktoré spôsobujú záškrt a choleru. úspešne bojujú aj s akútnou gastroenteritídou (zápal žalúdka a čriev) a enteritídou (zápal tenkého čreva). Pri laboratórnych testoch sa zistilo, že stafylokoky, baktérie cholery, salmonelózy i streptokoky sa ďalej nevyvíjajú. Pitie čaju hrá významnú úlohu v prevencii mnohých prenosných chorôb. Výskumy dokázali veľmi malý výskyt artériosklerózy v Číne a s tým spojenú nízku hladinu cholesterolu v krvi. Všetky uvedené zložky čaju sú vzájomne prepojené, vytvárajú jediný biologicky aktívny komplex, a preto je ťažké určiť, ktorá z nich je najdôležitejšia.

Povzbudzujúce účinky: Čaj sa stáročia pokladá za účinný prostriedok pri znižovaní únavy a má významný vplyv na zvyšovanie telesnej a duševnej činnosti. Silný čaj je vhodný pri prvej pomoci, ak ide o otravy zasahujúce centrálnu nervovú sústavu, pri oslabenej srdečnej činnosti a sťaženom dýchaní. Čajové obklady miernia bolesti a horúčky pri slnečnom úpale, bežne a často sa používajú pri zápale očných viečok. Pri krvácaní na očnom pozadí a pri rôznych kapilárnych toxikózach sa predpisuje preparát vitamínu P, ktorý sa získava z čaju. Čaj ukľudňuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy a podporuje krvný obeh. Čaj je výborný termoregulátor. Počas storočí jeho používania ako najrozšírenejšieho nápoja bolo bezpečne vyskúšané, že v zime čaj zahreje, v lete osviežuje a zároveň podporuje dýchanie. Pri pití čaju nasávajú pľúca viacej vzduchu a viacej oxidu uhličitého vydychujú, čiže intenzívnejšie pracujú. Keď pijeme čaj, cítime, ako sa náš organizmus najprv silne rozohreje. Z rozpáleného povrchu tela sa odparuje pot a telo produkuje oveľa viac tepla, než pred požitím tohto nápoja. Experimentálne bolo zistené, že v horúcich letných dňoch studené nápoje znižujú teplotu len v ústnej dutine, ale horúci čaj dokáže znížiť teplotu celého ľudského tela o 1 až 2 stupne, aj keď sa teplota asi po 15-20 minútach vráti na pôvodnú hodnotu. Preto obyvateľom teplých klimatických pásiem odborníci radia, aby horúci čaj pili často a v malých dávkach. Čaj je známy ako prostriedok vyvolávajúci potenie, a preto sa do poručuje pri chrípke, alebo pri teplotách sprevádzajúcich ochorenia dýchacieho ústrojenstva. Čaj taktiež podporuje srdečnú činnosť a rozširuje mozgové cievy, čo do istej miery
znižuje bolesti hlavy a únavu. Človek sa po vypití čaju cíti sviežejší, lepšie si vybavuje myšlienky a spomína na prežité veci. Po vypití väčšieho množstva čaju môžu však nastať pre človeka aj nepriaznivé následky, ako je rýchly sled myšlienok až myšlienkový trysk, ktorý však k účelnému mysleniu neprispieva. Vypitie väčšieho množstva silného čaju môže prispieť k nespavosti. Tieto účinky čaju ovplyvňuje obsah kofeínu, ktorý bol niekedy označovaný názvom teín. Účinok kofeínu je miernejší, ako v káve, pretože sa pomalšie uvoľňuje a vstrebáva. Šálka čaju pripraveného z lyžičky čaju ho obsahuje asi 0,02g, čo je menej, ako u bežnej šálky kávy. Prítomnosť éterických olejov v čaji, v niektorých prípadoch po vypití čaju, spôsobuje istú eufóriu (zlepšenie nálady), ktorá je podobná alkoholovej eufórii. Psychické účinky čaju dosahujú vrchol po štyridsiatich minútach a po ďalších tridsiatich minútach bez následkov miznú.
Nebezpečenstvo predávkovania organizmu kofeínom z čaju takmer nehrozí,
pretože by nastalo po vypití okolo tridsiatich šálok čaju denne a toľko čaju zrejme nikto nevypije.

Výsledkom moderných poznatkov o liečivých vlastnostiach čaju je návrh technológie čajového extraktu, ktorý sa už v niektorých krajinách používa ako preventívny prostriedok proti nachladnutiu horných ciest dýchacích. Prihliadlo sa ďalej k antimikrobiálnemu účinku čaju a k jeho celkovo blahodarnému vplyvu na organizmus. Milióny milovníkov čaju na celom svete pijú čaj predovšetkým pre jeho povzbudzujúce účinky, ktoré má na ľudský organizmus, hlavne na centrálny nervový systém. V mnohých krajinách sa oddávna čaj nazýva nápoj života.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#huby vydychujú #čaj #tein v caji #jedlootravy #rastliny s povzbudzulúcimi účinkami #škodlivé veci pre ludí


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu