Recyklácia

Prírodné vedy » Biológia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 511 slov
Počet zobrazení: 3 234
Tlačení: 348
Uložení: 331
Recyklácia
Recyklácia je proces opätovného využitia použitých materiálov a produktov napr. recyklácia papiera, skla, plastu. Recyklácia redukuje spotrebu surových prírodných materiálov, redukuje množstvo uskladnených odpadov a redukuje spotrebu energie, čím prispieva k redukcii emisií skleníkových plynov oproti použitiu surových materiálov. Papier tvorí asi 20% odpadu. Recyklácia čiastočne zmierňuje škodlivé dopady výroby papiera. Z vytriedeného ,,odpadového“ papiera sa v papierňach vyrobí nový, vďaka čomu sa nemusí zoťať istý počet stromov a zníži sa množstvo odpadu. Vytriedením okolo 100 ton starého papiera a jeho použitím na výrobu nového sa zachráni cca 1 hektár 100 ročného lesa, ušetrí sa často až 70 % energie. Na výrobu papiera z odpadového papiera sa spotrebuje len 1/2 vody. Recyklácia znižuje znečistenie ovzdušia o 74 - 75 % a znečistenie vody o 35 %. Podiel vyzbieraného zberového papiera na Slovensku k celkovej spotrebe papiera a lepenky vzrástla z 38 % v roku 2001 na 50,2 % v roku 2006, čo je oproti priemeru Európskej únie málo a taktiež je to málo oproti najlepším západoeurópskym krajinám, kde vyzbierajú a recyklujú až 70 % použitého papiera. Za každým novým papierom stojí zničenie niečoho krásneho a užitočného. Ide o stromy. Na výrobu papiera treba veľa ton dreva. Na ochranu stromov vynašli spôsob recyklácie.

Z použitého papiera sa vyrába nový- recyklovaný. Recykláciu starého papiera ovplyvňuje aj jeho kvalita, podľa ktorej sa delí na niekoľko kvalitatívnych skupín:
· staré noviny, časopisy
· vlnité lepenky a hnedé sulfátové papiere (používané ako obalový materiál)
· bezdrevné papiere
· zmiešaný zberový papier

Najžiadanejšie sú prvé dve skupiny. Posledná nepretriedená skupina zberového papiera je vhodná iba na výrobu málo kvalitných papierov. Zo zberového papiera sa z hygienických dôvodov nevyrábajú obaly prichádzajúce do styku s potravinami. Zberová kvalita papiera sa odráža aj na jeho cene. Preto je dobré odkladať zvlášť noviny a časopisy, zvlášť kartóny a zvlášť ostatný papier. Po odovzdaní takto separovaných papierov získate viac peňazí, ako za netriedený papier.

Z vyseparovaného papiera, ktorý musí prejsť procesom úpravy, je potrené odstrániť tlačiarenskú farbu. Úplné odstránenie farbív a vyčistenie papiera nie je možné, preto sa stretávame s recyklovaným papierom, ktorý nie je úplne biely. Na bielenie sa v minulosti používal chlór, ktorý nie je bezpečný pre životné prostredie. Hlavne, keď sa dostal mimo závodu. Pri novších technológiách bielenia papiera sa chlór už nepoužíva, a preto sú ekologickejšie. Napr. v Ružomberku v celulózke sa  zníženie spotreby chlóru dosiahlo používaním kyslíkového bielenia celulózy a úplné odstránenie umožnila technológia vytesňovacieho varenia celulózy.
 
4.1  Papierne
továrne, ktoré spracúvajú papier. Sú rozmiestnené na celom území Slovenska. Napríklad aj v Banskej Bystrici. Pre výrobu papiera sa tiež spracovával odpad vzniknutý pri výrobe hodvábu, či iného textilného odpadu, alebo zo starých handier. Podľa údajov na to prišiel v roku 105 n. l. istý Ts´a i Lun. Tak boli rastlinné vlákna, dovtedy používané ako základný materiál, nahradené starými handrami. Pri výrobe papiera sa z handier a vody uvarila kaša, ktorú vo veľkých kadiach miešali a roztĺkali drevenými kladivami na vodný pohon. Táto hmota sa glejovala a potom do nej ponárali sitá a nechali sa odkvapkať. Hárok papiera sa ešte hladil alebo lisoval na ručnom lise a sušil.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#recyklacia #sočka #recyklácia papiera #recyklovaie papiera #odpad #reciklacia


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu