Peľ

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 231 slov
Počet zobrazení: 2 170
Tlačení: 245
Uložení: 252
Peľ

Peľ sú samčie pohlavné bunky vyšších rastlín. Každá rastlina má špecifický tvar, veľkosť a farbu peľových zŕn. Včely zbierajú peľ a donášajú ho do úľa poslednom páre nôh. Ten však vo svojej surovej podobe pre včely nič neznamená. Aby ho dokázali poriadne využiť, musí prejsť tzv. fermentáciou, čiže zakvasením po zmiešaní s nektárom v bunkách v plastoch úľu. Tam peľ dozreje a včielky ho užívajú preto, aby mali dostatok bielkovín, ktoré spôsobujú aktiváciu hltanových žliaz podmieňujúcich tvorbu kŕmnej kašičky a na regeneráciu tkanív a opotrebovaných buniek všetkých včiel vo včelstve.
Peľ má celý rad liečivých vlastností a možno povedať, že všetky látky, ktoré peľ obsahuje, priaznivo ovplyvňujú látkovú výmenu ľudského organizmu. Peľ má podobné vlastnosti ako materská kašička, na psychiku človeka až účinky omladzujúce pri vyčerpanosti organizmu.

Podľa skúsenosti včelárov pôsobí priaznivo na zníženie vysokého krvného tlaku. Má priaznivé až vynikajúce účinky pri chorobách pečene v kombinácii s medom a materskou kašičkou. Podľa švédskych lekárov má peľ priaznivé účinky pri chorobách predstojnej žľazy, prostaty, ako pri zápale, tak i pri zväčšení prostaty. Peľ s medom a materskou kašičkou sa používa pri podvýžive a celkovom telesnom oslabení.

Dávkovanie peľu pri nárazových liečbach je 2,5 dkg denne večer, pretože regenerácia organizmu prebieha v spánku, pri chronickej liečbe 1,5 dkg denne. Peľ má dobré účinky pri rôznych neuralgiách a bolestiach chrbtice tým, že obsahuje všetky zložky vitamínu B. Používa sa aj na výrobu kozmetických prípravkov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu