Čajovník

Prírodné vedy » Biológia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 210 slov
Počet zobrazení: 2 414
Tlačení: 249
Uložení: 262
Čajovník
Čaj je pochutina získaná zvinovaním a sušením púčikov, čerstvých výhonkov a mladších lístkov čajovníka. Sparením tohto produktu sa na celom svete pripravuje obľúbený nápoj. Čajovník čínsky (Camellia sinensis) (obr. 6) je vždy zelená, neopadávajúca rastlina s bielymi kvetmi (obr. 5) a pretiahnutými listami, ktoré sú pokryté jemnými chĺpkami. V prírode sa vyskytuje ako ker alebo strom. Pestuje sa prevažne v tropickom a subtropickom pásme až do výšky 2500 metrov. So stúpajúcou nadmorskou výškou sa zvyšuje aj kvalita čaju. Čajovník dobre znáša výkyvy teplôt, ale potrebuje celoročný prísun zrážok. Rozmnožuje sa výsevom semien alebo štepením. Čaj produkuje približne 30 až 100 rokov, pričom s jeho vekom sa postupne znižuje kvalita čaju. Pestuje sa na plantážach (obr. 2-4) a jednotlivé kríky sú spravidla usporiadané do dlhých rovnobežných pásov vedľa seba kvôli ľahšiemu zberu. Pravidelným strihaním sa zvyšuje množstvo výhonkov a ker sa zahusťuje a formuje do požadovaného tvaru vo výške 70 až 100 centimetrov.

Pestovanie čajovníka je rozšírené najmä v Indii, v Číne, na Taiwane, v Japonsku, na Cejlóne, v Indonézii, vo Vietname, v oblasti Kaukazu a v niektorých územiach Afriky a Južnej Ameriky (obr. 13-17). Na kvalite čaju sa podieľajú genetické vlastnosti čajovníka, ktoré sa líšia medzi jednotlivými krajinami, plantážami a taktiež sú rozdiely aj medzi jednotlivými kríkmi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu