Cibuľa

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 199 slov
Počet zobrazení: 3 208
Tlačení: 205
Uložení: 222
Cibuľa
Cibuľa je dvojročná rastlina. V kuchyni nájde uplatnenie ako cibuľa (zásobný orgán), tak aj vňať. Význammou zložkou cibule sú éterické oleje, kyselina askorbová, niacín a vitamíny C, B1, B2, E a A, z ktorých sa však podstatná časť tepelnou úpravou stráca. Arómu a prenikavú korenistú chut jej dodávajú sírne silice. V cibuli sa nachádza síru obsahujúca aminokyselina izoalliin, ktorá sa rozkladá už pri príprave. Enzým alliináza, ktorý sa v cibuly nachádza taktiež, aminokyselinu isoalliin štiepi medzi inými na dráždivý propanthial-S-Oxid, ktorý po vyparení či prsknutí dráždi sliznicu, v dôsledku čoho oči slzia.

Pri výsadbe zo semena vytvára v prvom roku zásobný orgán - podzemnú cibuľu. Semená klíčia pomaly, ale aj pri nízkych teplotách. Zásobný orgán sa začína vytvárať až pri určitej dĺžke dňa a teploty a to i bez ohľadu na celkový vývoj rastliny. Tieto hodnoty sú pre jednotlivé odrody rôzne, podľa čoho môžeme odrody deliť do skupín krátkeho, stredného a dlhého dňa. V druhom roku vypučí z cibule 2-5 kvetných stvolov, vysokých 700 až 1300 mm (200-1000 kvetov ). Plodom je trojpuzdrová tobolka, v každej tobolke sú 2 semená. Povrch cibule je v zrelosti pokrytý 2-3 šupinami, pričom vňať žltne, uvädá a zosychá.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#cibula #cicbuľa


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu