Strapky - Thysanoptera

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 184 slov
Počet zobrazení: 2 597
Tlačení: 253
Uložení: 224

Škodia cicaním rastlinných štiav a podobne ako vošky prenášajú aj niektoré virózy okrasných rastlín. Sú drobné a pomerne nenápadné, preto pestovateľa na ich prítomnosť upozornia väčšinou až drobné striebristé škvrny a čierne kvapky trusu na listoch. Mladé listy sú zdeformované, na kvetoch sú malé škvrny. Príčinou ich výskytu býva často suché a teplé prostredie.

Ochrana V prípade zistenia strapiek, alebo príznakov poškodenia treba napadnuté listy odstrániť a rastliny ošetriť niektorým z povolených prípravkov: Actellic 50 EC, Karate 2,5 EC, Sumithion Super, Ultracid 40 WP.

Pri prvom zistení škodcu na spodnej strane listu je potrebné aplikovať postreky minimálne 3-4x v rozpätí troch-štyroch dní. Použitie tieto prípravky: Applaud 25 WP v kombinácii buď s Talstarom, Basudinom 600 EW, Nurelle D, Chees, Cyper 10 EM - ako prvú aplikáciu, potom bez Applaudu. Ak má obmedziť výskyt škodcu, je potrebné dodržiavať koncentrácie a intervaly. Na odchyt dospelého škodcu možno použiť žlté lepové doštičky.

Infekcia môže byť i v mladých sadeniciach - hlavne u pelargónií, begónií, petúnií a cibuľovín. Príznaky môžu byť rôzne - podľa druhu baktérií a rastlín. Chemická ochrana nebýva stopercentné účinná. Najlepšou prevenciou je dezinfikovaný substrát.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu