Tuky (lipidy)

Prírodné vedy » Chémia

Autor: Dievča lucka123 (14)
Typ práce: Referát
Dátum: 14.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 201 slov
Počet zobrazení: 39
Tlačení: 1
Uložení: 2

Tuky (lipidy)

  • sú to prírodné organické zlúčeniny, tvoria jeden druh lipidov (ďalšie lipidy sú vosky, steroidy...),
  • vznikajú v rastlinných aj živočíšnych telách.

Funkcie tukov:

  • sú zdrojom energie – vytvárajú tukovú zásobu, v prípade potreby sa štiepia na jednoduchšie látky, pričom dodávajú organizmu energiu,
  • v prostredí tukov sa môžu rozpúšťať dôležité látky: vitamíny, ..
  • chránia pred stratou telesnej teploty (tvoria tepelnoizolačnú vrstvu),

– chránia vnútorné orgány.

Rozoznávame tuky:

Tuhé

  • kyseliny v esteroch nemajú násobné väzby,
  • masť, maslo, loj.

Oleje

  • kyseliny majú násobné väzby,
  • slnečnicový a olivový olej, rybí olej,
  • sú ľahšie stráviteľné ako tuhé,
  • počas zahrievania sa ľahšie rozkladajú ako tuhé, vzniká z nich propenál, ktorý poškodzuje pečeň (napr. pri vyprážaní).

Rastlinné

  • sú ľahšie stráviteľné ako živočíšne,
  • nachádzajú sa v semenách a plodoch,
  • získavajú sa lisovaním alebo extrakciou (rozpustením v rozpúšťadle),
  • neobsahujú škodlivý

Živočíšne

  • nachádzajú sa v tukovom tkanive zvierat,
  • získavajú sa vytopením slaniny alebo šľahaním mliečnej smotany,
  • obsahujú tzv. škodlivý cholesterol, ktorý spôsobuje zužovanie až upchávanie ciev, čo pri vysokom krvnom tlaku môže znamenať infarkt, tiež spôsobuje vznik žlčových kameňov.

Rastlinné a živočíšne tuky sú pre organizmus potrebné, napr. na príjem vitamínov z potravy... No náš spôsob života (veľa potravy a málo telesnej činnosti) prispieva k nadmernému usadzovaniu tukov = tučnote.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 (10-najlepšie, priemer: 0)


Založiť nové konto Pridať nový referát

Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE - Referáty, ťaháky, maturita:

0.011