Vitamíny

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 230 slov
Počet zobrazení: 3 851
Tlačení: 334
Uložení: 325
Vitamíny
Vitamíny sú látky nevyhnutné pre život. V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Pomáhajú udržať rovnováhu metabolizmu v tele, sú nevyhnutné pre správnu funkciu orgánov, tkanív, svoj význam majú aj pri reprodukcii a raste.  Názov vitamín pochádza z dvoch slov: vita- život a amín- dusíkatá látka. Sú to nízkomolekulové organické zlúčeniny, ktoré sa nedajú zaradiť medzi bielkoviny, lipidy či sacharidy.

Živý organizmus si ich nevie vyrobiť, preto je odkázaný na príjem týchto látok. Rastliny a mikroorganizmy dokážu vitamíny syntetizovať, živočíchy ich musia príjmať buď v priamej forme, alebo vo forme provitamínov (prekurzorov vitamínov- látka, ktorá môže byť zmenená na vitamín v živočíšnom tkanive, napríklad betakarotén môže byť v ľudskom tele zmenený na vitamín A).
Vitamíny sú veľmi citlivé látky. Vonkajšie vplyvy, pôsobenie tepla, katiónov niektorých kovov, pH prostredia spôsobujú znehodnotenie vitamínov. Tento fakt treba mať na pamäti hlavne pri tepelnom spracovaní potravín. Existujú aj látky, ktoré potláčajú alebo rušia účinok vitamínov a nazývame ich antivitamíny.

2 Ochorenia
Hypervitaminóza je spôsobená nadmerným príjmom vitamínov a môže vyvolať funkčné zmeny organizmu. Týka sa predovšetkým vitamínov rozpustných v tukoch. Vitamíny rozpustné vo vode telo neuskladňuje a ich aktuálny prebytok je vylúčený obličkami, preto sa u nich hypervitaminóza vyskytuje len vzácne.
Hypovitaminóza je relatívny nedostatok príslušného vitamínu, ktorý sa prejaví miernym narušením niektorých životných procesov, napríklad jarná únava pri nedostatku vitamínu C.
Avitaminóza je úplný nedostatok jedného alebo dokonca celej skupiny vitamínov, čo najčastejšie vedie k ochoreniu organizmu a pri poruche viacerých biochemických procesov môže nastať až zánik organizmu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#vitamíny #vitaminy rozpustne vo vode


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu