Výroba papiera

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 27.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 389 slov
Počet zobrazení: 5 656
Tlačení: 426
Uložení: 436
Výroba papiera
 
Drevovina (polobuničina, handrovina) sa mieša s vodou a spracúva sa v holendroch. Sú to betónové vane s otáčajúcim sa valcom a s nožmi, ktorými sa surovina drví. Vzniká tak kašovitá látka – papierovina, do ktorej sa pridávajú plnivá (kaolín - zemina vzniknutá rozpadom minerálov živca  , krieda – zvyšuje hladkosť a znižuje horľavosť), pigmenty (titánová bieloba) a glejidlá (kolofónia – na zvýšenie pevnosti). Odstredivou silou otáčajúceho sa valca dopravuje sa papierovina do žľabu, odkiaľ sa vracia do vane. Protinože sú umiestnené v oceľovej konštrukcii na zadnej strane holendra. Vlákna sa medzi nožmi skracujú a pozdĺžne štiepia, čím nadobudnú väčšiu plstiacu schopnosť. Glejenie možno vykonávať pridaním živicového mydla  k papierovine a jeho fixáciou na vlákna prísadou síranu hlinito-draselného alebo len síranu hlinitého. Touto úpravou sa mení hydrofylný charakter povrchu vlákien  (uhol zmáčania) na  hydrofóbny, potlačí sa zmáčanie povrchu a penetrácia kvapalín do papiera. Na povrchu vlákien sa vytvorí hydrofóbna sietnica častíc glejiva, ktorá spomalí penetráciu vody do papiera a vlákien. Ďalším spôsobom glejenia je chemická modifikácia hydrofylného povrchu vlákien s hydrofobizujúcimi látkami schopnými reagovať  s funkčnými skupinami buničinových vlákien vo vodnom prostredí. Na tomto princípe sa vyvinul nový druh glejív s prívlastkom reaktívne. Moderným riešením glejenia s ekonomickým efektom je kombinované glejenie do nižšieho stupňa v papierovine a nasledujúce glejenie priamo na papierenskom stroji. Čiastočné glejenie v papierovine znamená zníženie spotreby glejiva pri povrchovom glejení a zníži sa penetrácia kvapalín do papiera po narušení filmu glejiva naneseného na jeho povrchu. Glejenie v papierovine spočíva v pravidelnej distribúcii roztokov, najčastejšie sodných solí živicových kyselín alebo ich emulzií v papierovine, ich premene na hlinité soli účinkom síranu hlinitého a jeho fixácii na vlákne a v následnom procese vyglejenia počas sušenia papiera, pri ktorom sa častice glejiva  po roztavení vhodne reorientujú  a polárnymi skupinami fixujú k povrchu a nepolárnymi časťami molekúl smerom do medzivláknových priestorov. Takto menia hydrofylný povrch na menej hydrofylný.

Papierovina sa nalieva do papierenského stroja, ktorý sa skladá z troch častí:
Sitovej časti – na ňu sa ukladá papierovina, z ktorej  odkvapkáva voda, čiže na sitovej časti sa papierovina odvodňuje, pričom účinkom mykavého pohybu sita sa vlákna splsťujú. Papierovina prechádza nad odsávacími skriňami, v ktorých sa odvodňuje.
Lisovacej časti – tlakom valcov sa odstráni všetka voda a váha sušiny sa takto zväčší na 44%.
Sušiacej časti – je zložená z valcov, ktoré sú vykurované parou a v nich sa papierovina suší, na konci valcov sa chladí hotový papier. V sušiacej časti sa teplota pri vysušovaní postupne zvyšuje na 100 ºC. Po ochladení sa povrch papiera leští na hladiacich stoliciach, orezáva a navíja na kotúče.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#výroba papiera #papierenske  vyrobky #vyroba kriedy #výroba #chémia #Krieda #Bez kriedy


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu