Dusík

Prírodné vedy » Chémia

Autor: milena
Typ práce: Referát
Dátum: 08.03.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 307 slov
Počet zobrazení: 5 027
Tlačení: 377
Uložení: 383
Dusík

Charakteristika: 
Dusík je plyn bez farby a zápachu. Nezávisle od seba ho v roku 1772 objavili D.Rutherford a H.Cavendish a nazvali ho jedovatým vzduchom. A. Lavoisier zistil, že tento plyn je zložkou vzduchu a pretože sa v ňom živé organizmy dusili, pomenoval ho azote. Názov dusík utvoril J.S.Presl v r. 1828. Medzinárodný názov nitrogenium vznikol z latinského nitrium, ktorým sa označovali chemikálie z popola rastlín. Tvorí dvojatómové molekuly, je veľmi inertný. Vyrába sa frakčnou destiláciou skvapalneného vzduchu. Predáva sa v oceľových fľašiach označených žltým pásom. Ochladený pod teplotu varu sa mení na bezfarebnú kvapalinu, pod teplotou topenia tuhne na priezračnú látku. 
 
Výskyt:
Vo vzduchu sa ho nachádza 78,16 %, jeho celkové množstvo v našej atmosfére sa odhaduje na 4000 biliónov ton. Dusík je dôležitou súčasťou amínokyselín, má podstatnú funkciu pri výstavbe organických tiel.Niektoré organizmy, ako Bacterium radicicola a Azobacter, ktoré žijú na koreňoch ďateliny, hrachu a iných rastlín asimilujú dusík priamo zo vzduchu a hromadia ho v pôde. Zvieratá prijímajú dusík rastlinnými bielkovinami v podobe amínokyselín. Časť dusíka telo vylučuje vo forme močoviny, ktorú prijímajú opäť rastliny na svoju výživu.Hnitím organizmov uniká dusík vo forme amoniaku do ovzdušia a na zem sa po búrkach vracia vo forme dusičnanu amónneho. Viazaný sa v prírode nachádza v čílskom liadku - dusičnane sodnom pri Atakami v Chile.Jeho vrstva na úpätí Kordilier je dlhá vyše 200km, široká 30km a 1,5m hrubá. Predpokladá sa, že vznikol oxidáciou vtáčieho trusu - guána. Biele vláskovité výkvety liadku nájdeme na stenách chlievov. Kedysi ich zoškrabovali na výrobu strelného prachu. Liadok sa nachádza aj v Zakaukazsku v údolí rieky Araks. 

Použitie:
Vzhľadom na to, že je inertný - nezlúčivý, sa ním plnia žiarovky, pretlačujú vznetlivé kvapaliny napr.benzín. Ako chemická surovina sa dusík používa na výrobu amoniaku, kyseliny dusičnej a dusíkatého vápna a umelých hnojív.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#dusik #chémia


Odporúčame

Prírodné vedy » Chémia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu