Diomedove kone – Agatha Christie

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: tanya
Typ práce: Referát
Dátum: 30.01.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 609 slov
Počet zobrazení: 39 373
Tlačení: 1 231
Uložení: 1 188

Diomedove kone – Agatha Christie

OBSAH DIELA

Hlavnou úlohou v príbehu Diomedove kone je vypátrať, odkiaľ – presnejšie, od koho pochádzajú drogy, ktoré sa objavili na večierku u pani Graceovej. Doktor Stoddart, ktorý bol povolaný na večierok po tom, čo pani Graceová nešťastnou náhodou postrelila tuláka, sa cíti byť povinný niečo podniknúť, keďže odhalil, že ide o kokaín, avšak nechce, aby sa o prípade dozvedela polícia, pretože je do toho zapletená aj žena, na ktorej mu veľmi záleží – Sheilla Grantová.

A tak požiada o pomoc svojho starého slávneho priateľa Hercula Poirota. Ten prípad vymenuje za ôsmu Herkulovu úlohu a pustí sa rozlúsknuť naoko ťažkú záhadu.

Po príchode do domu pani Graceovej sa Poirot spytuje Sheilly, kto priniesol na večierok drogy a ona sa vyjadrí, že azda Tony Hawker. Neskôr cestuje pôvodom belgický detektív do Merthonshire k lady Carmichaelovej, ktorá ho oboznámila s názorom priemernej vidieckej starej dámy na rodinu Grantovcov, t.j. starý generál Grant a jeho štyri dcéry, na pani Larkinovú, ktorá takisto sporiada rôzne večierky a na Anthonyho Hawkera. Ďalej pokračovalo pátranie v Ashley Lodge – sídle Grantovcov.

Tam našiel Poirot generála Granta s nohou obalenou obväzmi. Najprv sa ho vypytoval na jeho dcéry a tak mu povedal, že sa Sheilla stala obeťou omamných drog. Keď upokojil rozzúreného generála, požiadal ho, aby mlčal pred svojimi dcérami o ich rozhovore.

Na odchode sa úmyselne potkol sa o vyrezávaný stolček a zachytil sa generála. Po tejto návšteve zamieril na večierok k pani Larkinovej, kde sa dal do reči s Pam Grantovou – Sheillinou sestrou. Medzičasom sa Tony Hawker a Sheilla vrátili z poľovačky. Poirot a Pam sa práve zhovárali o Tonym a drogách, keď k nim podišla Sheilla.

Poirot ju ešte raz vystríhal pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje kokaín a odišiel. Na odchode začul, ako sestry šeptom hovoria o Tonyho poľnej fľaške. A v hale na stolíku ležala poľná fľaška Tonyho Hawkera plná bieleho prášku... Lenže ten prášok, to bola len kamufláž. Mnohí zabudli, že Hercule Poirot vie všetko.

A preto vedel aj to, že Sheilla Grantová je v skutočnosti Sheilla Kellyová – kriminálnička, ktorá bola niekoľko rokov v polepšovni a ktorú neskôr vyhľadal generál Grant. Sľúbil jej kopu peňazí a nechcel od nej nič iné, len aby rozširovala kokaín medzi svojimi priateľmi. Jej „sestry“ boli na tom rovnako. Generál Grant bol presvedčený, že keď sa presťahoval na vidiek, kde ho nikto nepoznal a bude hrať obyčajného generála vo výslužbe, nikoho ani len nenapadne spájať ho s drogami.

A keby sa aj zrodilo nejaké podozrenie, všetky fakty by jasne ukazovali na Tonyho Hawkera. Ten sa mal stať obetným baránkom. Ale Poirot sa nenechal oklamať. Žiadna hra netrvá večne. Budhovia a mosadz z Benáresu ktoré zdobili generálov dom sa podľa jeho mienky vôbec nehodili otcovi devätnásťročných slečien. A tak isto, keď sa Poirot zachytil pri páde generálovej nohy, ten bol taký zmätený z jeho rečí, že si to ani nevšimol.

Dievčatá mali, prirodzene od generála svoje rozkazy. Mali povedať Poirotovi o poľnej fľaške a namieriť jeho pozornosť na Tonyho Hawkera, ale to im nevyšlo, pretože v tom čase už Poirot poznal celú pravdu. No napriek tomu sa rozhodol, že dá Sheille a jej „rodine“ druhú šancu. Bol totižto presvedčený, že Sheilla po boku doktora Stoddarta skrotne tak, ako skrotli Diomedove kone pod rukou Herkulesa.  Aj v tomto príbehu sa potvrdilo to, čo už všetci vieme. Lepšieho detektíva, ako je Hercule Poirot, skutočne nenájdeme.
   
Postavy: hlavná – Hercule Poirot
  vedľajšie – Michael Stoddart, Sheilla Grantová, Pam Grantová, pani Graceová, 
  Anthony Hawker, generál Grant, madam Carmichaelová, lady Larkinová

Téma:
Detektív Poirot pátra po pôvode kokaínu a popritom odhaľuje tajomstvá rodiny Grantovcov.

Hlavná myšlienka:
Bezohľadnosť človeka a túžba po vlastnom blahu dokážu mnohokrát napáchať veľké zlo. Každý si zaslúži druhú šancu, no je len na ňom, ako ju využije.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu