Robinson Crusoe – Daniel Defoe

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: Tosomja (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 13.11.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 458 slov
Počet zobrazení: 14 925
Tlačení: 717
Uložení: 650

Robinson Crusoe – Daniel Defoe

Robinsona to už od detstva ťahalo na more, ale jeho rodičia s tým nesúhlasili a tak ako 18-rocny ušiel z domu a vydal sa na svoju prvú plavbu. Na tejto lodi zažil svoju prvú morskú chorobu a prežil aj jej stroskotanie. Potom si našiel ďalšiu loď na ktorej sa mal celkom dobre. Kapitán lode však zomrel a hneď na to ich zajali piráti.

Z Robinsona sa stal otrok pirátskej lode. Raz sa mu však podarilo utiecť aj s chlapcom-Kasuri a putovali po pobreží Afriky. Jedného dna zbadali loď a aj sa na ňu dostali. Aj tato loď neskôr stroskotala a jediný kto sa zachránil bol Robinson. Vlny ho vyplavili na pobrežie opusteného ostrova, kde ostal ležať v bezvedomí. Keď sa prebudil začal uvažovať o tom kde prespí. Začal si kopať jaskyňu blízko prameňa s vodou, ale aj tak prvých sedem nocí prespal na strome. 

Pomaly si začal vyrábať aj prvé nástroje. Keď mal jaskyňu hotovú išiel sa prejsť po ostrove. Našiel dovtedy neznáme zemiaky ktoré mu surové nechutili. Videl aj lamy ktoré boli dosť smelé a tak jednu zabil. Robinson však stále nemal oheň, vyrobiť si ho nevedel. Až raz sa strhla poriadna búrka a blesk udrel do stromu blízko jeho jaskyne ktorý začal horieť. Tak získal oheň ktorý aj udržiaval. Začal si piecť zemiaky aj mäso.

Keď neskôr ochorel oheň mu vyhasol. Počas svojej choroby našiel na ostrove citróny ktoré mu pomohli vyzdravieť. Našiel si aj papagája ktorého potom naučil rozprávať. Robinson si začal stavať malú loďku na ktorej sa chcel dostať do neďalekej Ameriky. pri prehliadke ostrova zazrel ľudskú stopu a potom aj divochov ktorí mali 2 väzňov a chceli ich zabiť. Jedného z nich Robinson zachránil a spriatelil sa s nim. Dal mu meno Piatok. 

Postupne ho naučil jeho reči aj iným veciam. Piatok mu zas vyrobil oheň a tak bol Robinson šťastný aj keď sa obával divochov. Jedno ráno zbadali loď na ktorej boli len koza a pes a povynášali si z nej všetky potrebné veci. Nechali si aj kozu so psom. Raz keď sa na plti aj s nákladom vracali z lode zastihla ich búrka a ich plť sa rozpadla. Robinson sa začal topiť, ale Piatok mu našťastie zachránil život. Raz zbadali ako sa na člnkoch po mori blížia obávaní divosi, ľudožrúti. Robinson s Piatkom vyhrali boj s divochmi a dokonca zachránili aj dvoch zajatcov.

Jeden z nich bol Piatkov otec, ktorý bol postrelený a druhy neznámy tiež zranený európan. Keď sa uzdravili vrátili sa po Piatkovu rodinu. Medzitým Robinson zbadal na mori loď. Na tejto lodi nastala vzbura, ale získal si kapitána, ktorý mu nakoniec pomohol konečne dostať sa do civilizácie a zobrali zo sebou aj Piatka, psa a veci, ktoré chceli vrátiť zo stroskotanej lode.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu