Na západe nič nové (E.M. Remarque) – obsah

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: igor_krik (23)
Typ práce: Referát
Dátum: 11.12.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 446 slov
Počet zobrazení: 78 167
Tlačení: 1 212
Uložení: 743

Erich Maria Remarque – Na západe nič nové

Lit. druh: Epika

Lit. žáner: Vojnový román

Lit. obdobie: Medzivojnové obdobie

Kompozícia: 12 kapitol

Prostredie: západný front vo Francúzsku a rodné mesto Paula Bäumera v Nemecku

Téma: osudy nemeckých vojakov na západnom fronte počas 1.svetovej vojny

Idea: zbytočnosť a nezmyselnosť vojny

Vnútorná kompozícia

  • 1. Expozícia: Oboznámenie sa s dejom a hlavnými postavami. Taktiež prostredím a zvykmi.
  • 2. Zápletka: Mladý vojaci sa po prvýkrát dostavajú na front a naplno pociťujú zlo a utrpenie vyplývajúce z vojny. Časom sa zocelia a sú nekompromisní.
  • 3. Vyvrcholenie: Paul sa dostáva domov, dostáva dovolenku. Doma sa zmení a cíti sa celý nesvoj, keď sa vracia na bitevné pole, akoby zmäkol.
  • 4. Obrat: Na poli ostane sám s raneným Francúzom, ktorý nakoniec umrie, hoci mu Paul pomáhal, ako mohol, ale výčitky svedomia ho trýznili stále.
  • 5. Rozuzlenie: Pavlovi priatelia umierajú a nakoniec padol v boji aj Paul ale bol zrejme šťastný, že je koniec.

Opisy postáv

Paul Bäumer = chlapec,19 rokov, SŠ, z chudobnej nemeckej rodiny

  • CitlivýVidí umierať človeka, ktorého zabil (Gérard Duval) ťažko to nesie

  • PriateľskýNajdôležitejšie je pre neho priateľstvo, je pre neho oporou

  • StarostlivýPomáha nováčikom a snaží sa ich naučiť čo najviac

  • BojazlivýBojí sa o svoju budúcnosť, vie, že ostane vojnou navždy poznačený

  • RozumnýUvedomuje si nezmyselnosť vojny

Stanislaus Katczinsky (Kat) = štyridsiatnik, obuvník, hlava skupiny

  • KamarátskyNováčikom vždy pomáha či už jedlom, radou alebo starostlivosťou.

  • Húževnatý

  • Prefíkaný

  • Ľstivý

  • Má „šiesty zmysel“ – vycíti nebezpečenstvo

Müller = Paulov spolužiak. Mal svoje sny a predstavy o budúcnosti; Chcel si urobiť vojnovú maturitu, a preto sa stále učil a všade zo sebou nosil učebnice. Po Kammerichovej smrti zdedí čižmy, a aj keď mu je to nepríjemné, pretože Kammerich bol jeho priateľ, vie, že on ich už potrebovať nebude. Zomrel na zásah z blízkej vzdialenosti svetlicou do brucha

Albert Kropp = Paulov spolužiak. Najinteligentnejší a jediný slobodník. Spolu s Paulom sa dostáva do lazaretu, musia mu amputovať nohu, kvôli ranenému kolenu. Odvtedy je mĺkvy, stráca zmysel života a rozmýšľa nad samovraždou.

Detering = sedliak, myslí len a svoju rodinu a hospodárstvo. Keď počuje krik ranených koní, je mu ich ľúto („ Poviem vám, najväčšie svinstvo je, že vo vojne sú zvieratá“). Dezertuje, ale chytia ho a uväznia ho. Ďalej už o ňom kamaráti nepočuli.

Tjaden = povolaním bol zámočník. Z celej kompánie zjedol vždy najviac. Rebeluje proti Himmelstossovi. Čuduje sa nad vojnou a nemá pocit, že bojuje za štát. Pre neho znamená štát iba nepríjemnosti. Pomočuje sa, je lakomý, zručný.

Desiatnik Himmelstoss = desiatnik, veliaci vo výcvikovom tábore. Povolaním bol poštár. Bol krutý, týral a šikanoval nováčikov a vymýšľal im nezmyselné tresty; bol považovaný za najväčšieho surovca, na čo bol pyšný. Jeho nadriadení nesúhlasili s jeho metódami a často mu aj preto vynadali a on si potom vylieval zlosť opäť na vojakoch. Keď sa však dostáva na front, uvedomuje si, že to je boj o holý život. Simuluje zranenie, lebo má strach. Bojovať ide až na pokyn poručíka. Odvtedy je ľudskejší; Je to jediná postava, ktorá sa v priebehu deja mení, formuje.

Heie Westhus = mladý kopáč rašeliny. Ako jediný sa nechce vrátiť k predošlému žívotu, chcel sa stať poddôstojníkom, neskôr žandárom.

Profesor Kantorek = prísny, malý človek so špicatou tvárou, energický, neznášanlivý, kvôli nemu sa trieda prihlásila na front. Báli sa ho, verili jeho rečiam o vlastenectve. Nakoniec musí narukovať aj on a dostáva sa pod velenie. Je to nemožný vojak. Paul nechápe ako sa ho mohol kedysi báť, pretože teraz si ho už ani nedokáže stotožniť s tým prísnym profesorom za katedrou.

Franz Kammernich = prvý ranený, leží v nemocnici s priestrelom stehna, nakoniec dostáva otravu krvi a ako prvý zomiera

Leer = Paulov spolužiak s dlhou bradou. Neustále sníval o dievčatách a dôstojníckych bordeloch. Bol prvý z Paulovej triedy čo mal pomer. Umiera, keď ho roztrhne šrapnel.

Na západe nič nové – obsah

1. Kapitola

Paul je už rok vo vojne, keď sa príbeh začína. Predstavuje sa v okamihu, kedy jeho jednotka po návrate z boja oddychuje na pokojnom úseku deväť kilometrov za frontom. Rozpráva príhody z desaťtýždňového výcviku plného šikanovania pod vedením tyranského desiatnika Himmelstossa, budovania zákopov na západnom fronte i prvé bojové stretnutia. Táto skupina, dostane poriadnu dávku jedla aj fajčiva, lebo to, čo bolo prichystané pre 150 ľudí dali 80tim. Medzi ranenými bol aj Franz Kammernich. Albert Kropp im odovzdáva pozdrav od profesora Kantorka. Spomienkami sa dozvedáme, ako sa Paul a jeho spolužiaci dostali na vojnu – ich triedny profesor Kantorek toľko chválil službu vlasti, že sa všetci prihlásili. Nikto nechcel byť zbabelcom. Paul s Müllerom idú do nemocnice za Kammernichom, má horúčku a bolí ho amputovaná noha.

2. Kapitola

Paul spomína na časy pred vojnou a na chvíle, keď sa šli prihlásiť na front. Jeho tried bola rozhádzaná do viacerých jednotiek, no Paul, Müller, Kammernich a Kropp ostávajú spolu, pod velenie Himmeltossa. Odmietajú sa pokoriť, Paul udiera veliteľa ťažkým bodákom, oblievajú veliteľovi naleštené čižmy. Znovu navštevujú Kammernicha, Paul mu sľubuje, že bude dobre, no on umiera a dáva Müllerovi svoje čižmy.

3. Kapitola

Vojaci prichádzajú na front. Kat sa ich ujme a pohostí ich jedlom. Spomínajú na Himeltossov výcvik, neskôr zisťujú, že on sám prichádza na front. Vedeli, v ktorej krčme vysedáva, počkali si na neho a zbili ho.

4. Kapitola

O chvíľu sa vojaci dostávajú na front, uprostred bitky. Začínajú si uvedomovať, čo vlastne vojna je. Zranení nie sú len ľudia, ale aj zvieratá. Je počuť strašný rev zranených koní. Paul sa ukrýva v kráteri po granáte.

5. Kapitola

Tí, čo útok prežili oddychujú. Krátia si chvíle debatou o tom, čo by robili, keby vojna skončila. Himmelstoss bol preložený na front, očakával krotkých nováčikov, no Tjaden sa k nemu správa drzo. Situácia sa mení a chlapi nevedia, čo od života čakať. Kat a Paul jedia hus počas leteckého náletu. Porciu odnesú aj Tjadenovi a Kroppovi, ktorí sú za drzosť 3 dni v provitórnom väzení.

6. Kapitola

Povráva sa o ofenzíve, Anglicko zosiľuje paľbu delostrelectva. Rozmnožujú sa potkany. V noci, počas neustálej paľby vojaci spia v zákopoch, niektorí to ťažko zvládajú, no starší im bránia v úniku. Nemci ustupujú. Paul uvidí v jednom zákope Himmelstossa ako simuluje mŕtveho. Vyhnal ho von, ale Himmelstoss sa prestal brániť, až keď stretli nadriadeného.

7. Kapitola

Jednotku stiahnu, dostávajú jedlo a pokoj. Počas oddychu sa zoznámia s troma francúzskymi dievčatami, opijú Tjadena a strávia s nimi noc, po prinesení jedla a cigariet. Na druhý deň sa Paul dozvie, že po dvoch rokoch dostal dovolenku na 17 dní a cestuje domov. Dozvedá sa, že je jeho matka chorá a otec tvrdo pracuje, aby zarobil na operáciu. Už si s nimi nerozumie, lebo oni nechápu jeho pocity, neboli na fronte. Zisťuje, že ľudia v Nemecku vôbec netušia, aká je vojna strašná. Jeho izba a knihy sú mu cudzie, má obavy že keď sa vráti domov nastálo, nebude sa vedieť zaradiť do života. Uvedomuje si, že jeho život už nikdy nebude ako predtým. V kasárňach sa stretáva so spolužiakom Mittelstaedtom, ktorý je veliteľom novo naverbovaného profesora Kantorka, ktorý ho nechal prepadnúť. Paul zažíva ťažkú chvíľu, keď oznamuje Kemmerichovej matke, že jej syn je mŕtvy. Zatají, že umieral v bolestiach. Paul odchádza do tábora. Má stráž a vidí ruských zajatcov ako žobrú. Skamaráti sa s nimi a úprimne ich ľutuje. Pred odchodom ho navštevuje otec.

8-9. Kapitola

Paul sa vracia na front. Mali veľké straty. Ide na prieskum, dostáva sa do krátera a padne na neho postrelený nepriateľský vojak, ktorého Paul bodne. Vojakovi z náprsnej tašky vypadne fotka, z ktorej Paul zisťuje jeho meno a povolanie – typograf. Je s ním, pokiaľ neumrie a má výčitky.

10-12. Kapitola

Chlapci strážia opustenú dedinu s množstvom proviantu. Pohoda však netrvá dlho, začne ostreľovanie a Kropp aj Paul sú zranení. Odvezú ich do katolíckej nemocnice, kde Albertovi amputujú nohu. Paul dostane dovolenku, lebo sa nadýchal plynu. Po návrate na front Detering dezertuje, Müller zomrie (svetlica ho trafila do brucha). Kat pri ďalšom útoku v lete 1918 dostane ranu do nohy, Paul mu pomáha, ale nakoniec zistí, že Kat dostal aj črepinu do hlavy a niet mu pomoci. Nemeckí vojaci hovoria o prímerí, s napätím čakajú na koniec. Nakoniec sa dozvedáme, že Paul zomrel v októbri 1918 ako posledný zo skupiny, s pokojným výrazom. Správa z frontu sa obmedzila iba na slová: “Na západe nič nového…” Tým, že zomrel ku koncu vojny, bola jeho smrť absolútne zbytočná.

Otázky

Mená chlapcov? Boli všetci študenti?

  • Paul Bäumer, Heie Westhus, Stanislaus Katczinsky, Albert Kropp, Tjaden, Desiatnik Himmelstoss, Profesor Kantorek, Franz Kammernich, Müller, Detering, Leer

Motív čižiem?

  • Kammernich dáva Müllerovi svoje nové čižmy.

Kto zomrel ako prvý?

  • Franz Kammernich

Ako Paul oznámil smrť matke?

  • Paul zažíva ťažkú chvíľu, keď jej oznamuje, že jej syn je mŕtvy. Zatají, že umieral v bolestiach.

Ako Paul zabil človeka?

  • Bodnutím, lebo sa zľakol.

Úvahy Paula?

  • Vojna je zbytočná medzi vojakmi, mala by byť medzi generálmi.

Prečo je názov aký je?

  • Paul zomrel v októbri 1918 a správa z frontu znela: “Na západe nič nového…” Jeho smrť bola absolútne zbytočná.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu