Na západe nič nového obsah

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: andrejF59 (21)
Typ práce: Referát
Dátum: 24.04.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 383 slov
Počet zobrazení: 16 081
Tlačení: 699
Uložení: 708

Na západe nič nového

- román

- téma- 1.sv. vojna, bojovanie v prvej línii

- idea- nezmyselné zomieranie, pasívny odpor mladej generácie k vojne, absurdnosť vojny

  • postava Paul Bäumer ( rozprávač) sa so svojimi spolužiakmi rozhodne vstúpiť do armády. Spočiatku vojnu vníma s nadhľadom, neskôr si uvedomí, že vojna je svinstvo.
  • Celé dielo je o tom, ako Paul rozpráva, ako si hľadali potravu, ako sa snažili prežiť, niečo si potajomky odložiť. Keď sa dostal domov, na dovolenku, videl, že nikto nevie čo sa vlastne na fonte deje. Ani o tom nechcel rozprávať.
  • Paul padol jedného tichého, pokojného dňa, keď správa z bojiska oznamovala, že na Západe nič nového.

DEJ:

- Mladí gymnazisti odišli zo školských lavíc na front 1. sv. vojny pod vplyvom triedneho profesora Kantorka. Zažili tvrdý výcvik a potom boli nasadení na front. Keď zistili, že musia zabiť, keď chcú prežiť, spoznali vojnovú filozofiu a pravdu. V románe postupne kamaráti zomierajú jeden za druhým a posledný zomiera Paul Bäumer – zomiera absurdne v čase oddychu, keď si kreslí obrázok a vojenský rozhlas hlási správu: „Na západe nič nového“ – október 1918. V románe je opísaná vojna chlap proti chlapovi, bojovalo tam množstvo vojakov. Je zobrazený pomalý postup vojska a po bitke aj pomalý ústup. V románe sú zaujímavé niektoré príbehy, napr. Paul Bäumer zabil francúzskeho vojaka vo chvíli, keď si uvedomil, že ak to neurobí on, tak zabije Francúz jeho. 

Má však výčitky svedomia a prezerá si jeho preukaz, predstavuje si, ako dlho ešte bude chodiť pošta jeho manželke. Má úmysel pomôcť jeho rodine. Ďalší príbeh je stretnutie nemeckých vojakov s francúzskymi dievčatami – idú k nim na návštevu, vezmú im jedlo a snívajú o tom, čo s dievčatami prežijú. Zisťujú, že sa v tejto situácii ešte správať nevedia. Paul Bäumer je vďačný životu aj za toto poznanie. V ďalšom príbehu spoznávame konanie postáv, ktoré silno pociťujú pud sebazáchovy, prejaví sa to pri návšteve nemocnice zriadenej v kostole – kamaráti idú pozrieť operovaného spolužiaka a zistia, že mu amputovali nohu. Jeden zo spolužiakov si chcel vypýtať jeho čižmy s odôvodnením, že mu budú zbytočné a on má veľmi bolestivé otlaky a potrebuje o 1 číslo väčšie, ale ostatní mu v tom zabránili.

! Ako sa v tomto diele prejavuje expresionizmus?  Chlapci konajú bezmyšlienkovite, pudovo, atmosféra je napätá, najmä počas útokov. 

ZÁVER:

- Román má jednoduchú kompozíciu, predstavuje rad príbehov, ktoré na seba nadväzujú. Základný slohový postup je rozprávanie, prevláda hovorový štýl (rozprávajú sa priatelia), slová sú citovo zafarbené a v niektorých častiach pôsobí román hrdinkársky alebo reportážne.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#na zapade nič noveho obsah #na západe nič nového #na zapade nic nove #rozbor diela #na západe nič nové obsah

Vypracované témy zo slovenského jazyka literatúry 2017



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu